3 minutes reading time (642 words)

De 10 leukste Brain Games: Voor wie interesse heeft in Brein feitjes..

131

Wekelijks speur ik het internet af voor interessante wetenschappelijk artikelen of filmpjes. National Geographic heeft een eigen serie uitgebracht genaamd Brain Games. Deze filmpjes zitten vol leuke brein feitjes en zijn praktische toepasbaar in de sport.

1. Kracht van positief denken!

Dat positief denken steeds belangrijker wordt blijkt wel uit vele onderzoeken. Negativiteit kan ervoor zorgen dat mensen slechter presteren. In het volgende filmpje wordt een experiment uitgevoerd waarbij een groep een positief en negatief reageren op een basketbal schot, wat gaat beter denk je? 

2. Kleur van onze outfit

Waarschijnlijk staan we er niet bij stil maar de kleur van onze outfit zegt veel over ons als persoon. Ons denken gaat vooral onbewust, kleuren zijn hierin van groot belang. Bekijk het onderstaande filmpje maar eens wat de invloed van kleuren zegt over ons als persoon:

3. Ontdek de leugenaar:

Een leugentje is snel gemaakt, maar hoe doet ons brein het nu eigenlijk? De waarheid wordt altijd gegenereerd uit ons geheugen. Een leugen wordt juist gefabriceerd uit onze fantasie, iets wat nog niet bestaat. Bekijk hieronder maar eens het filmpje van een professionele leugen detector 

4. Meer onthouden? Gebruik Chunking

Maar hoe is het mogelijk dat dat sommige mensen zoveel kunnen onthouden? Dit fenomeen wordt Chunking genoemd. Om grote hoeveelheden informatie te onthouden is het raadzaam om alles in kleinere stukjes te hakken. Eenmaal opgeknipt kunnen de stukjes informatie weer samengevoegd worden. Kijk maar eens hoe Chunking nu precies werkt:

5. Compassie voor elkaar?

Binnen een teamsport is het enorm belangrijk dat je voor elkaar door het vuur gaat. Soms werken spelers amper samen of ontbreekt er een chemie in de groep. Compassie voor elkaar is dan ook erg belangrijk in een teamsport. Dit is ook te trainen, kijk maar:

6. Deze oefeningen zorgen voor meer zelfvertrouwen

Je houding als mens zegt erg veel over je gevoelstoestand. Dus hoe sta je in een gesprek? Ben je erg gesloten of sta je er met zelfvertrouwen? Uit onderzoek blijkt dat houding enorm belangrijk is, en met deze kleine techniekjes uit de onderstaande video kun je het verschil maken:

7. Thinking out of the box..

Een geweldige fenomeen is Thinking out of the box! Dus mensen die creatief zijn en het net op een andere manier doen dan iedereen al doet. Neemt bijvoorbeeld Lionel Messi, zijn acties zijn altijd verassend en je hoort iedereen vaak denken, Hoe dan? Maar welk stukje in het brein is hiervoor nu verantwoordelijk? Bekijk het volgende experiment maar eens en ontdek. 

8. De kracht van visualiseren

Visualiseren is een krachtig middel voor sporters. De reden waarom visualiseren werkt is omdat de neuronen in onze hersenen beelden op dezelfde manier interpreteren als een echte gebeurtenis. Door middel van visualisatie kunnen we ons brein laten geloven dat we die actie aan het uitvoeren zijn. Uit onderzoek blijkt dat deze methode effectief is om nieuwe verbindingen tussen hersencellen te creëren. 

9. Geef niet teveel instructies

Instructies geven doen we dagelijks, maar hoeveel wordt nu precies opgeslagen? Impliciet leren is dus leren door te doen, zonder bewuste aanwijzingen hoe het moet. Vaak wordt bij impliciet leren gebruikt gemaakt van een externe focus (Dual Task / Twee taken). Bekijk hier waarom je niet teveel instructies moet geven.. 

10. De kracht van focus

Focus en concentratie is cruciaal voor een goede prestatie. Maar hoe goed is onze focus nu eigenlijk? Ons cognitieve proces van aandacht werkt namelijk als een soort schijnwerper. De 'schijnwerper' richt zich op één punt en onderdrukt actief wat er om de lichtstraal heen gebeurt. Zelfs als de schijnwerpers (Zintuigen) iets waarnemen kan het zijn dat we iets niet goed meekrijgen. Goochelaars maken hier handig gebruik van, kijk maar…

Brain games is een toffe serie die gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis. De wetenschap wordt op een erg eenvoudige manier geïllustreerd. Vele van deze video's hebben ook betrekking op de sport. Creatieve trainers kunnen ook de koppeling maken met hun eigen oefenstof of manier van benaderen. Later meer over de Brain Games video's!  

Balverlies, actie ondernemen of balen? Dit alles i...
+- 2500 Verschillende gedachten per Wedstrijd. Een...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/