3 minutes reading time (689 words)

De Geur van Kampioenen!

234

'De geur van kampioenen' is de titel van een aflevering uit de voetbalkomedie serie All Stars. Misschien schuilt er wel een kleine waarheid in deze titel!

Trainers en coaches zijn dagelijks bewust of onbewust bezig met brein beïnvloeding. Vaak gaat dit via oefenstof of via verschillende technieken. In diverse blogs heb ik gesproken over deze technieken die variëren van 'breinspelletjes' tot SMARTGOALS. Vandaag een techniek dat omschreven is in een studie uit 2020 door Olofsson en zijn medewerkers. Het doel van dit onderzoek was of geur en reuk een belangrijke rol kunnen spelen bij prestaties van het visuele geheugen. Uit voorgaande studies blijkt dat onze hersenen gemakkelijk te beïnvloeden zijn door geuren en parfums. Er is namelijk een sterke connectie tussen herinnering en het ruiken en herkennen van geuren. Kortom, er is ontdekt hoe wij mensen in staat zijn om de geur van appeltaart uit oma's keuken te herinneren. Sommige onderzoekers concluderen dan ook dat reukzin nauw verbonden is met leren en suggereren dan ook dat deze zintuig een sleutelrol kan spelen bij prestaties van het visuele geheugen. Gerichte training in het onderscheiden van verschillende geuren leidt al tot een verbetering van het visueel-ruimtelijk leren bij ratten. Via hun reukzintuig kunnen ratten vervolgens het visuele geheugen verbeteren.

Na deze ontdekking veronderstelden Olofsson en collega's dat dit vermogen ook werkt bij mensen, en dat daarom op geur gebaseerde geheugentraining bij volwassen positieve effecten zou kunnen hebben op het visuele geheugen (Olofsson et al., 2020). Om deze hypothese te testen werden de proefpersonen onderworpen aan een 'Geur Memory Spel'. Het geheugenspel omvatte 24 blikjes met 12 verschillende soorten gearomatiseerde thee. Aroma's werden in katoenen zakken gedaan om hun visuele identificatie te beperken. De blikjes werden vervolgens willekeurig verdeeld over een tafel van 24 dozen. Bij elke test had de speler het doel om twee blikken naar keuze te proeven en de inhoud ervan te vergelijken, waarbij de blikken met dezelfde smaak werden gecombineerd. Vervolgens werd ook een tweede experiment uitgevoerd waarbij het visuele geheugen een onderdeel was. Dit experiment was bijna identiek aan het eerste echter nu werden er ook 12 identieke afbeeldingen op de blikjes geplaatst. De twee trainingstaken waren in alle opzichten vergelijkbaar, daarom werd de prestatie van de proefpersonen van elk van de twee experimenten gemeten door te kijken naar het aantal pogingen dat werd gebruikt om alle paren te verzamelen.

De onderzoekers concludeerden dat de proefpersonen in de tweede taak (Memory op basis van afbeeldingen) uitsluitend het visueel geheugen gebruikten. Terwijl de proefpersonen uit de eerste taak (alleen geur) beide zintuigen (ogen & neus) en beide soorten geheugen (Visuele geheugen & olfactory memory) gebruikten om objecten met dezelfde kenmerken te koppelen. Deze studie toonde ook aan dat eerder geoefende Geurtraining ook de prestaties van deelnemers verbeterden bij het onderscheiden van geuren en het benoemen van taken.

Ik heb dit onderzoek met veel belangstelling doorgelezen. Er zijn namelijk al vele onderzoeken gedaan naar geuren en het geheugen. Ook het onderzoek van Olofsson bevestigt dat hier genoeg kansen liggen. Laat ik voorop stellen dat dit geen kampioenschap gaat opleveren echter misschien wel een 1% verbetering, dat net genoeg kan zijn. Maar hoe zal dit stukje toe te passen zijn in de praktijk? Wij mensen zijn dus goed instaat om de geur van appeltaart uit oma's keuken te herinneren. Wat als je geuren gaat conditioneren met bijvoorbeeld het goeie gevoel van een overwinning? Is er winst behaald of goed gespeeld? Gebruik vervolgens een geur in de kleedkamer om dit gevoel te koppelen aan de euforie. De volgende wedstrijd zal deze geur ook weer verspreid kunnen worden wat het goeie gevoel weer kan ophalen bij de spelers. Op het veld is dit natuurlijk lastig, echter bij sommige binnensporten kan dit ook gebruikt worden in de trainingshal. Dit zijn slechts aannames, ik heb geen wetenschappelijk bewijs of deze hypotheses werken in een sportspecifieke setting. Later meer over reuk en geur en het brein! 

Bronnen:

https://www.stateofmind.it/2021/05/olfatto-memoria-olfattiva/

Jonas K Olofsson, Ingrid Ekström, Joanna Lindström, Elmeri Syrjänen, Anna Stigsdotter-Neely, Lars Nyberg, Sara Jonsson, Maria Larsson, Smell-Based Memory Training: Evidence of Olfactory Learning and Transfer to the Visual Domain, Chemical Senses, Volume 45, Issue 7, September 2020, Pages 593–600, https://doi.org/10.1093/chemse/bjaa049 

De Neuropsychologie van een ‘Connectie met iemand’...
Motor skills verbeteren met Myoelectric Computer I...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/