4 minutes reading time (784 words)

De intenties van de tegenstander voorspellen doormiddel van omgevingsgeluid..

162

Veel van mijn blogs gaan over het beslissingsproces dat gebaseerd is op visuele input, echter geluid is volgens Paola Cesari ook een cruciale factor als het gaat om het voorspellen van een beweging..

Geluid is een rijke bron van informatie in onze fysieke en sociale omgeving. Er zijn studies gedaan naar de invloed van spraak en muziek, echter er is weinig bekend of geluid kan helpen bij het voorspellen van intenties in sport specifieke situaties. Poala Cesari en haar collega's aan de universiteit van Verona (Italië) hebben in 2016 hierover een wetenschappelijke artikel gepubliceerd. Het doel van deze studie was om te kijken of intenties (de ideeën die beslissend zijn om een bepaalde beweging te gaan maken) van een teamsporter te voorspellen zijn op grond van het geluid dat een actie (bijv. het stuiteren van een bal) maakt.

Voorspellend vermogen is cruciaal voor sporters. Topspelers zijn door ervaring in staat om bewegingen van tegenstanders beter te voorspellen dan amateurspelers. Deze hypothese werd ook bevestigd door verschillende studies. Deze studies zijn gebaseerd op de visuele informatie die sporters te verwerken krijgen. In het dagelijks leven gebruiken we ook geluid om voorspellingen en aan de hand daarvan een beweging, te maken. Neem als voorbeeld het oversteken van een straat, waarbij het geluid van een aankomende auto wordt meegenomen om wel/niet de straat over te steken. Logisch is ook dat de hersenen van musici ingesteld zijn op geluid. Zo zijn de hersenen van pianisten onderzocht via een fMRI. De motorische gebieden in de hersenen worden opgelicht op het moment dat ze een net geleerd stuk terug luisteren. Op het moment dat ze een nieuw stuk horen is er geen activatie in deze gebieden. Pas als ze het ook daadwerkelijk motorisch uitvoeren dan komt de activatie ook binnen het motorische gebied. Ook bij sporters blijkt er een activering te zijn in de premotor en motorische gebieden op het moment dat men luistert naar sportgeluiden uit hun eigen sport, vergeleken met geluiden van een andere sport of niet-sportende geluiden. Dus eigenlijk wordt een actie gelinkt aan een geluid. Maar kan geluid ook voorspellend zijn, oftewel kun je aan het geluid horen welke actie er gaat volgen? Cesari en haar collega's hebben twee experimenten bedacht om deze vraag te beantwoorden. Basketballers in de onderzoeksgroep hadden als taak om een inschatting te maken of een aanvallende speler misleidende of niet-misleidende basketbalbewegingen maakte. Deze inschatting moesten ze maken aan de hand van slechts een opgenomen audiofragement.

De onderzoekers hebben een topspeler uit het basketbal een aantal dribbels laten doen. Hij kreeg de opdracht om richting een dummie (Met daarin een microfoon) te dribbelen. Vervolgens moest hij 2 misleidende acties maken en 2 niet-misleidend. Zie hieronder voor een schematische weergave van de acties: 

Vervolgens werden de opnames meegenomen naar de onderzoeksgroep in twee verschillende testsettings. In experiment 1, de slider-taak moesten de deelnemers anticiperen op het laatste geluid (Laatste stuit) van de aanvaller. Doormiddel van een vingerbeweging (links of rechts) moesten ze inschatten waar de aanvaller heen zou gaan. In het tweede expiriment, de Full Body-taak werd er van de deelnemers gevraagd om nog steeds te anticiperen op de laatste stuit. Echter deze keer moesten ze hun hele lichaam verplaatsen naar lichts of rechts om de figuurlijke speler te 'blokkeren'. Zie voor het onderste plaatje voor meer uitleg:

De onderzoekers concluderen dat basketbalspelers de uiteindelijke looprichting nauwkeuriger konden voorspellen in vergelijking met niet-basketbalspelers, vooral in het tweede experiment waar het meer basketbal specifiek was. Cesari en haar collega's suggereren dat een actie-intentie kan worden waargenomen door het geluid dat bij een specifieke beweging wordt geproduceerd.

Ik heb met veel belangstelling dit onderzoek zitten lezen, aangezien geluid een zeer belangrijke input is in de hersenen. Dit onderzoek bevestigt dat geluid zelfs voorspellend kan zijn in sommige situaties. Nu moet ik wel stellen dat het gestuiter van een basketbal op een houten vloer zeer gehorig is. Daarnaast vraag ik me af hoe het is in een vol stadion en of je dan alsnog deze inschattingen kunt maken. Maar is deze aanname ook te vertalen naar bijvoorbeeld voetbal? Zijn voetballende acties te voorspellen aan de hand van geluid? En wat is de rol van geluid tijdens een wedstrijd los van het coachen? Een differentiële manier van trainen zal dan kunnen zijn om met oordopjes te trainen? Wat is het verschil? Ik durf op de bovenstaande vragen geen specifiek antwoord te geven, later meer over deze hypothese!

Camponogara, Ivan & Rodger, Matthew & Craig, Cathy & Cesari, Paola. (2016). Expert Players Accurately Detect an Opponent's Movement Intentions Through Sound Alone. Journal of Experimental Psychology Human Perception & Performance. 43. 10.1037/xhp0000316.

Link naar het onderzoek:

https://www.apa.org/pubs/journals/features/xhp-xhp0000316.pdf


Reducept, Schiet je Pijnprikkels kapot. Iets voor ...
Het Nadeel van ‘Chaos trainingen’?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/