3 minutes reading time (639 words)

Reducept, Schiet je Pijnprikkels kapot. Iets voor Sport?

163

Dankzij de technische mogelijkheden Anno 2020 komen er steeds meer toffe tools op de markt. Zo kunnen patiënten met Chronische pijn blijkbaar pijnprikkels kapot schieten middens VR. Misschien iets om te vertalen naar Sport?  

Patiënten met chronische pijn zijn vaak gedoemd om zware medicijnen zoals Morfine te gebruiken tegen de pijn. Echter In het medisch centrum Leeuwaren wordt er geëxperimenteerd met een nieuwe methode. Reducept is een bedrijf in degitale medische innovaties en trainingen. Waar onder een virtualrealitybril die bekroond is met een prijs van de VN, de World Summit Award. Met deze VR bril kunnen patiënten op pijnprikkels schieten die zogenaamd door hun zenuwbanen reizen. "Het is heel gek maar dat fopt het deel in het brein waar die pijn vandaan komt", zegt Psycholoog Louis Zantema in Goedemorgen Nederland. "Zo gaat dat deel anders met die pijn om." Zie hier de trailer van het nieuwe product:

Zantema is ook realistisch door te zeggen dat sommigen hersenen niet vatbaar zijn voor de trainingen. 80% van alle gebruikers reageert positief. Het is volgens hem geen wondermiddel maar kan wel uitkomst bieden voor sommige patiënten.

Hoe zou dit dan in de sport ingezet kunnen worden? Het kan natuurlijk gebruikt worden voor spelers die last hebben van een langdurige spookblessures. Dit zijn onverklaarbare blessures die maar niet over willen gaan.

VR is in Sport niet nieuw en wordt op vele verschillende manieren al gebruikt. Niet alleen voor fans maar ook voor sporters als trainingstool.Beyond Sports is gevestigd in Alkmaar en is gespecialiseerd in virtual reality software. Doormiddel van de Oculust Rift kun je kijken door de ogen van de eigen spelers en door de ogen van de tegenstanders, maar ook vanuit het gezichtpunt recht boven het veld. Op deze manier kunnen spelers wedstrijdmomenten opnieuw beleven. Zo werken Ajax, PSV, AZ en de KNVB al samen met Beyond Sports om spelers verder te ontwikkelen.

Wat mij erg fascineert is dat we doormiddel van Gaming en VR de hersenen als het ware kunnen foppen. Maar wat als je nu gedachten kunt beïnvloeden middels zo'n game? Mentale problemen komen veel voor bij sporters. Neem angsten om te falen, frustraties of de figuurlijke 'Flow knop' vinden. Acceptatie en Commitment Therapie is een 'nieuwe' vorm om sporters Cognitief flexibeler leren om te gaan met spanningen (ACT). ACT probeert mensen 'uit hun hoofd' te halen, door in het hier en nu te komen en gedachten minder serieus te nemen, eigenlijk gedachten te laten gaan (defusie) en te focussen op het hier en nu. Het laten gaan van negatieve gedachten, de gedachten niet serieus nemen en de focus verleggen, is in mijn optiek erg goed mogelijk middels verschillende games en VR. In plaats van pijnprikkels 'kapot' schieten zullen sporters deze negatieve gedachten voor zich zien om vervolgens deze 'weg te schieten'. De figuurlijke focus knop zal op een creatieve manier hierin verwerkt kunnen worden.

Reducept heeft als protocol om 10 minuten per dag te trainen, overal waar het ook maar nodig is zodra je maar een VR bril ter beschikking hebt. Nu stel ik me zo voor dat spelers in een kleedkamer zitten ter voorbereiding van een wedstrijd of training. Juist de spelers die moeite hebben om zich te focussen of last hebben van negatieve gedachten gaan even zitten met de VR bril. 10 minuten in je hoofd kruipen om negatieve gedachten weg te schieten, in het hier en nu te komen en de Flow knop te vinden. De hersenen van de sporters worden op deze manier gefopt met als resultaat een goede mindset vooraf de wedstrijd of training.

Het bovenstaande is slechts een hypothese dat gebaseerd op de theorie van Reducept. Ik durf ook niet te stellen of dit werkt, echter proef ik hier wel mogelijkheden in, zeker als we de resultaten mogen geloven het van het 'kapot' schieten van de pijnprikkels. Later meer hierover! 

Het boek Kopkracht, over Voetbalintelligentie en h...
De intenties van de tegenstander voorspellen doorm...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/