4 minutes reading time (719 words)

Het Nadeel van ‘Chaos trainingen’?

161

Chaos trainingen beginnen steeds populairder te worden. Met SMARTGOALS maak ik hier ook veelvuldig gebruik van. Maar er zijn ook nadelen..

In 2017 kwam Pieter de Zwart met een zeer interessant artikel over wat de choastheorie te maken heeft met de WK-Finale. Middels verschillende cijfers en feiten illustreerde hij hoe chaotisch wedstrijden soms kunnen zijn. Zo wisselt de bal 380 keer van ploeg in een Premier League wedstrijd. Aangezien de bal vaak slechts 55 minuten daadwerkelijk in het spel is, betekent dit 1x per negen seconden een omschakelmoment. Deze cijfers en feiten zijn dan ook de basis voor nieuwe oefenstof dat gebaseerd is op chaos. Willem Weijs, die kortgeleden interim trainer was van NAC Breda is hier een groot voorstander van en deelt ook verschillende video's over dit onderwerp, zoals hier een chaos trainingsvorm die hij deelde op Twitter:

Het grote voordeel van Choasvormen is dat spelers leren op een impliciete manier keuzes te maken in complexe en veranderde situaties. Daarnaast zijn er veel omschakelmomenten, hoge intensiteit en spelers zijn continue alert. Spelers worden dan ook getraind op te verwachten prikkels en daarin (onbewust) weten wat te doen. Echter er schuilt ook een groot nadeel in de vele prikkels die de spelers voorgeschoteld krijgen.

Tegenwoordig worden we overspoeld met prikkels, dit is in de laatste tien jaar verdubbeld. Denk hierbij aan mobiele telefoons (Social media, whats app, enz) maar ook tv kijken en/of gamen. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het stimulus gestuurde aandachtsysteem steeds vaker wordt aangesproken en kinderen steeds minder leren om hun aandacht zelf bewust te richten. Het gevolg is dat werkgeheugen (dat verantwoordelijk is voor concentratie en aandacht) 'lui' wordt en dat je sneller afgeleid bent en dat je concentratie en focus verliest (Klingberg, 2009). Dit begint een steeds groter probleem te worden bij kinderen / jongeren en volwassenen.

Spelers in chaos vormen krijgen te maken met veel prikkels. Dit zijn niet de enige oefenvormen waarbij spelers te maken krijgen met prikkels, neem bijvoorbeeld partij- of positiespelletjes. Maar er bestaan ook leerlijnen waarbij spelers weinig prikkels voorgeschoteld krijgen. Neem bijvoorbeeld de Wiel Coerver methode. Zijn filosofie is voetbaltechnische bewegingen geïsoleerd oefenen. Om je even een idee te geven: 

​Daarnaast zijn er natuurlijk de pass- en trapvormen zonder weerstand. Voor sommige spelers is het erg lastig om de concentratie vast te houden tijdens dit soort oefenvormen. Zeker als je als trainer over het algemeen veel kiest voor veel prikkels tijdens de training is de omschakeling naar prikkelarme oefeningen vaak lastig. Spelers vinden deze oefeningen vaak saai en kunnen niet opbrengen om zichzelf uit te dagen. Echter nu komt het stukje mindset om de hoek kijken. Een geweldig voorbeeld van de juiste Mindset en focus is Robin van Persie. Hij geeft in het onderstaande fragment een voorbeeld uit zijn tijd bij Arsenal waar hij teamgenoot was van Dennis Bergkamp. Robin van Persie vertelt over de tijd dat hij vanuit zijn jacuzzi naar een trainingssessie van Bergkamp kijkt en dit opende z'n ogen:

​Bergkamp was, aldus van Persie, in staat om alles in perfectie te doen. Een simpele taak zonder prikkels of extra motivatie wist hij bijna foutloos te doen. Wel of geen prikkels, alles moest gewoon perfect zijn. Deze mindset wordt van een speler gevraagd. In het ideaalbeeld hebben spelers de intrinsieke motivatie om dit te doen. Er zijn ook veel theorieën en methodes omschreven om deze Mindset te 'installeren' bij spelers. Chaosvormen zijn zeer leuke en geschikte vormen waar ik zelf ook veelvuldig gebruik van maak, zeker met SMARTGOALS.Echter teveel van deze prikkelvormen kunnen ervoor zorgen dat het stimulus gestuurde aandachtsysteem steeds vaker wordt aangesproken en voetballers steeds minder leren om hun aandacht zelf bewust te richten. Nu moet ik er wel bij vermelden dat dit een hypothese is die ik baseer vanuit verschillende wetenschappelijke artikelen. Ik heb nog geen studie gevonden die dit bevestigt. Er is natuurlijk geen goed of fout in dit verhaal, en het geeft hopelijk een verklaring wat het nadeel is van veel prikkels tijdens een oefenvorm en welke rol mindset in het verhaal is.

De intenties van de tegenstander voorspellen doorm...
Mindfulness, een unieke Brein kans!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/