3 minutes reading time (593 words)

De Neuropsychologie van een Team-FlowState.

231

Een team dat lekker draait zit ook wel in een 'flow'. Lees hier alles over welke breingebieden hierbij betrokken zijn.

Wie kent het niet dat je met iets bezig bent waardoor je tijdsbesef compleet verliest en de tijd voorbij vliegt. Of dat je extreem geconcentreerd en doelgericht bent. Dit zijn allemaal kenmerken van Flow. Deze term werd in de jaren 70 / 80 gebruikt door de Amerikaans/Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihaly (Spreek deze naam maar eens uit ;)). Hij omschrijft deze toestand als iemand die zich uitgedaagd, verbonden, verantwoordelijk voelt of erg geïnteresseerd is. Een flowstate is voor iedereen mogelijk, tijdens het studeren tot een sportwedstrijd. Maar hoe zit het dan met Sportteams? Een onderzoeksteam onder leiding van universitair hoofddocent Mohammad Shehata van Toyohashi University of Technology, in samenwerking met onderzoekers van het California Institute of Technology en Tohoku University, hebben ontdekt dat sommige hersengolven en breinregio's gevoelig zijn voor een teamflow in vergelijking met een solo-flow.

Volgens de onderzoekers is deze studie 's werelds eerste poging om 'flow' objectief te bestuderen. Deuitkomsten worden gebruikt om een teamflow te begrijpen en mogelijk ook te volgen en te voorspellen. Een Teamflow wordt ervaren wanneer teamspelers "in the zone" komen om samen een taak te volbrengen. Geweldige teams ervaren dit psychologische fenomeen, van sport tot muziekbands evenals professionele werkteams. Wanneer teamwerk het teamflow-niveau bereikt, kan men zien hoe het team in harmonie presteert en hun prestatielimieten doorbreekt.

Shehata en zijn collega's hebben geprobeerd om de flowstate op te roepen in een laboratorium. Dit hebben ze gedaan door 10 teams uit te nodigen voor een muziekspel. Elk team bestond uit twee spelers waarbij de breinactiviteiten gemeten werden middels een EEG headset. EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een EEG is een onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten. In sommige proeven werd er een scheidingswand gebruikt zodat teamgenoten elkaar niet konden zien terwijl ze speelden. Hierdoor was het mogelijk om individueel in een flowstate te komen echter niet een teamflow. Vervolgens vervormde het onderzoeksteam de muziek in sommige proeven, wat een flow-status verhinderde, maar toch teamwerk mogelijk maakte. De deelnemers beantwoordden na elk spel vragen om hun niveau van flow te beoordelen. Bovendien vonden de onderzoekers een objectieve neurale methode uit om de diepte van de teamflow-ervaring te onderzoeken. Om conclusies te kunnen trekken vergeleken de onderzoekers de hersenactiviteit van de verschillende deelnemers tijdens elke conditie. Ze vonden unieke breingolven van teamflow namelijk: verhoogde bèta- en gamma-hersengolven in de middelste temporale cortex, een soort hersenactiviteit die verband houdt met informatieverwerking. Teamgenoten hadden ook meer gesynchroniseerde hersenactiviteit tijdens de teamflow-status in vergelijking met een niet-teamflow.

Volgens de onderzoekers kan deze studie als raamwerk worden gebruikt voor effectievere teambuldingsstrategieen op gebieden waar menselijke prestaties en plezier belangrijk zijn. Dit kan op zakelijk, muziek of sportief gebied. De vervolgstap is dan ook om te kijken hoe dit in de praktijk ingezet kan worden. Hiervoor werken de onderzoekers al samen met overheids- en industriële instellingen. Dit laatste is misschien wel met meest interessant. Want welke strategieën kunnen coaches concreet inzetten om in een teamflow te komen? Ik kijk in ieder geval met veel interesse uit naar deze resultaten. Tot die tijd heb ik een video voor je van Marc Lammers, oud bondscoach Hockey dames die vertelt hoe hij zijn ploeg destijds in een Flow heeft gekregen dat olympische goud heeft gewonnen:

Bronnen:

Team flow is a unique brain state associated with enhanced information integration and inter-brain synchronyMohammad Shehata, Miao Cheng, Angus Leung, Naotsugu Tsuchiya, Daw-An Wu, Chia-huei Tseng, Shigeki Nakauchi, Shinsuke Shimojo 

Lees hier of Teambuilding echt werkt..
Staar naar het team dat je wilt worden!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/