4 minutes reading time (755 words)

De Puzzel van Emoties, Cognitie en Sportieve Vaardigheden.

192

'Sport is emotie' is een welbekende uitspraak. Maar welke invloed heeft dit nu op het Sportbrein en beslissingsvaardigheden?

Menselijke emotie in sport is een hot topic in de psychologie en wetenschap. Er zijn tientallen onderzoeken die de invloed beschrijven van emoties op bijvoorbeeld: Aandacht, perceptie, beslissingsvaardigheden, doelen stellen en fysieke prestaties. Het grote deel van deze studies zijn gericht op de negatieve emoties die sporters kunnen ervaren zoals stress en angsten. Onderzoek toont aan dat sporters die veel stress ervaren zich minder goed kunnen concentreren, verminderde perceptie, hogere hartslag, vermoeide spieren en zelf verstijvingen. Wetenschappers Cottyn (2012) en zijn collega's zagen dit ook terug in de praktijk bij turners op de evenwichtsbalk. Bij elke verhoging van de evenwichtsbalk was er sprake van een toename van disfunctionele emotie, wat de prestaties deden kelderen. De conclusie was dan ook dat negatieve emoties te beïnvloeden zijn door taken moeilijker of intensiever te maken. Gelukkig zijn er ook positieve emoties (Blijdschap, plezier) waar sporters van kunnen profiteren. Zo verhogen deze emoties de aandacht en concentratie.

Maar wat is nu de rol van emoties op de cognitie, perceptie en actie van sporters? Deze relatie is onderzocht bij ijsklimmers door Seifert en zijn collega's in 2014. De minder ervaren klimmers kiezen vaker de veilige posities op het ijs. Echter deze veilige posities zijn wel zeer inefficiënt als het gaat om de ijswand zo snel mogelijk te beklimmen. Dit in vergelijking met experts in het ijsklimmen. Deze groep was juist zeer efficiënt in het bepalen van de route met als resultaat dat ze veel sneller boven waren. De onderzoekers impliceren dat de energie management en de wil om te presteren bij onervaren klimmers wordt beïnvloed door angst voor het ijsoppervlak. 

Klimmen is natuurlijk een sport waarbij de angst grote gevolgen kan hebben. Gelukkig zijn de meeste klimmers zo verstandig om zichzelf te zekeren met een touw. Echter er zijn ook atleten die het zonder touw kunnen, namelijk Free Climbing:

Het bovenstaande filmpje is uit de Film Free Solo. Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: Het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park. Zoals je kunt zien klimt Alex Honnold zonder touw of zekering. Bij het kijken van het filmpje kreeg ik al rillingen laat staan als je daar aan het klimmen bent. Echter van negatieve emoties lijkt bij Alex geen sprake, en dat blijkt ook zo te zijn als je zijn TED talk luistert over deze uitdaging. Wat je niet ziet in het bovenstaande filmpje is dat Alex de berg al zeker 50 keer heeft beklommen met een touw. In zijn voorbereiding heeft hij elke beweging geoefend en onthouden en zoals hij het zelf zegt: "I needed everything to feel automatic". Ook heeft hij de berg honderden keren beklommen in zijn gedachten middels visualisatie. Naast zijn beweging visualiseerde hij ook specifieke negatieve emoties. Op deze manier was hij voorbereid en wist hij precies wat te doen als negatieve emoties de overhand  namen. Uit zijn verhaal kun je opmaken dat voorbereiding en vertrouwen in eigen kunnen de tips zijn om angsten onder controle te houden.

Alle wetenschappelijke bevindingen zijn wederom niet schokkend te noemen. Vanuit praktische oogpunt is alles zeer logisch te noemen. Ik hoop je wel aangetoond te hebben dat negatieve emoties zeer hinderlijk kunnen zijn voor een sporter. Het lastige is het identificeren van deze angsten. Want ja, bij klimmen zijn negatieve emoties snel zichtbaar als iemand verstijfd of niet meer verder durft. In teamsporten is dit natuurlijk lastiger te zien. Wat je van de wetenschap en het verhaal Alex Honnold kan leren is dat trainen en voorbereiding een van de methodes is om met negatieve emoties te dealen. Als je daarnaast voor plezier kunt zorgen zal er meer aandacht en concentratie zijn in de voorbereidingen. Er zijn boeken vol geschreven over negatieve gedachten en hoe er mee om te gaan, of juist te accepteren. Ik hoop je met deze blog in ieder geval het hele kleine topje van de ijsberg te hebben geïllustreerd. Hierbij nog de TED Talk (Aanrader): 

Bronnen:

Fotobron: YouTube

Cottyn, J., De Clercq, D., Crombez, G., & Lenoir, m. (2012). The interaction of functional and syfunctional emotions during balance beam performance. Research Quartelry  for Exercise and Sport. 83(2), 300-307. 

Seifert L, Wattebled L, Herault R, Poizat G, Adé D, Gal-Petitfaux N, et al. (2014) Neurobiological Degeneracy and Affordance Perception Support Functional Intra-Individual Variability of Inter-Limb Coordination during Ice Climbing. PLoS ONE 9(2): e89865. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0089865

Crystallized (‘gekristalliseerde’) en Fluid (‘vloe...
Ontdek de Transfer tussen Werkgeheugen Training en...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/