4 minutes reading time (713 words)

Crystallized (‘gekristalliseerde’) en Fluid (‘vloeibare’) Intelligentie

193

In deze blog meer over Vloeibare en Gekristalliseerde intelligentie, en hoe is dit te meten bij Sporters?

In aanloop van deze blog poste ik de het volgende raadsel op de sociale kanalen:

Sommige volgers waren razends snel met het goede antwoord van deze puzzel. Terwijl andere (Inclusief mijzelf) er toch enkele uren mee bezig zijn geweest. Om deze 'Brain Game' op te lossen is er een speciaal deel van onze intelligentie nodig. Volgens onderzoeker Cattel (1977) is intelligentie te verdelen in crystallized ('gekristalliseerde') en fluid ('vloeibare'). Gekristalliseerde intelligentie is de intelligentie die te maken heeft met kennis door eerder opgedane ervaringen, terwijl bij vloeibare intelligentie het vooral gaat om abstract redeneren en het oplossen van nieuwe problemen, los van eerder geleerde kennis. Deze twee soorten van intelligentie staan los van elkaar. Echter in sommige gevallen beïnvloeden ze elkaar ook. Neem bijvoorbeeld een probleem waarbij iemand  al een handige oplossingsstrategie voor heeft bedacht. Deze strategie wordt opgeslagen in het lange termijn geheugen waar de vloeibare intelligentie weer gebruik van maakt. Hierdoor ben je instaat om de oplossing later weer te gebruiken in andere situaties. In tegenstelling tot de gekristalliseerde intelligentie die gedurende het hele leven kan worden verhoogd, verwerft vloeibare intelligentie zijn ontwikkelingspiek tot midden 20.

Onderzoekers vergelijken gekristalliseerde intelligentie ook wel met het lange termijn geheugen en vloeibare intelligentie met het werkgeheugen (Informatie kort op slaan en bewerken). Deze koppeling hebben wetenschappers Kyllonen en Cristal (1990) in een grootschalig studie onderzocht. Rekruten van de Amerikaanse luchtmacht werden getest op werkgeheugen en redeneren. Het bleek dat er een hoge correlatie was tussen scores op het werkgeheugen en redeneren. Zo hoog dat Kyllonen en Cristal zich afvroegen of werkgeheugencapaciteit en redeneren misschien zelfs (vrijwel) identiek zijn. Andere wetenschappers hebben deze relatie echter nog niet kunnen bevestigen. In 2005 concludeerden onderzoekers Ackerman, Beier en Boyle dat een samenhang bestaat tussen het werkgeheugen en vloeibare intelligentie. Echter een causaal verband was niet te vinden.

Maar hoe zit dit nu bij Sporters? Onderzoeker Gieske verdedigde in 2017 een test (The Sport-Based Fluïd Intelligence Test (SBFIT)) om vloeibare intelligentie te meten bij sporters. De aanname was dat in sport vloeibare intelligentie gebruikt wordt om omgevingen, patronen en bewegingen te interpreteren in complexe situatie. Daarnaast moet deze informatie ook gebruikt worden om een strategie te formuleren voor de meest logische actie. Gieske onderzocht 44 mannen en 106 vrouwen. 83 speelden een teamsport op collegiaal niveau (NCAA Division II of Student Life Sport). 1 speelde een teamsport zonder bal; 12 speelden een individuele sport op basis van een bal; 26 speelde een niet-bal individuele sport; en 28 waren van gelijke leeftijd, niet-atletische mannen en vrouwen. De deelnemers kregen verschillende werkgeheugen testjes die speciaal ontworpen waren voor sporters. De hypothese was dan ook dat teamsporters beter scoorden als niet-teamsporters, aangezien teamsporters te maken krijgen met veel informatie die o.a het werkgeheugen moet verwerken. Uit de resultaten kon men opmaken dat de SBFIT als een betrouwbare cognitieve maatstaf gezien kan worden. Er is echter geen verschil gevonden tussen sporters en niet sporters. De veelgebruikte conclusie was dan ook dat er meer onderzoek nodig was naar de: The Sport-Based Fluid Intelligence Test (SBFIT).

Al samenvattend is Vloeibare en Gekristalliseerde intelligentie niet nieuw. Ik zie het meer als samenvattende termen die gelinkt kunnen worden aan executieve functies en dan met name het werkgeheugen als het gaat om vloeibare intelligentie. Gekristalliseerde intelligentie is te koppelen aan het lange termijn geheugen waar we ervaringen opslaan om deze later weer te kunnen gebruiken. Ook de The Sport-Based Fluid Intelligence Test blijkt nog verre van ontwikkeld om iets te kunnen zeggen over de 'intelligentie' van Sporters. Als afsluiting wil ik even terug naar het raadsel in het begin van deze blog. Weet je het antwoord al? Tip: Gebruik je Gekristalliseerde intelligentie over de lamp. Dus wat is allemaal opgeslagen in je lange termijn geheugen over een lamp? Hij geeft licht en….

Bekijk hieronder het volledige filmpje met het antwoord en de onderbouwing:

Bronnen:

Foto: YouTube

Ackerman, P.L., Beier, M.E., & Boyle, M.O. (2005). Working Memory and Intelligence: The Same or Different Constructs? Duncan, J., Schramm, M., Thompson, R. & Dumontheil, I. (2012). Task rules, working memory, and fluid intelligence. 

Gieske, Brad. (2017). Fluid Intelligence in Sport: The Sport-Based Fluid Intelligence Test (SBFIT). 10.13140/RG.2.2.19934.13123.

Martinez, D. (2019). Immediate and Long-term Memory and Their Relation to Crystallized and Fluid Intelligence

Waarom onze obsessie voor ‘Happy Ending’ kan leide...
De Puzzel van Emoties, Cognitie en Sportieve Vaard...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/