4 minutes reading time (705 words)

De Welbekende Survivorship bias!

258

Als trainer / coach richten we onze aandacht op veel verschillende zaken die van invloed zijn op de prestaties. Maar richt je je wel op de goede zaken? Of word je beïnvloed door de Survivorship Bias…

Abraham Wald is de grondlegger van de Survivorship Bias. Een theorie, met origines die terugkeren tot de 2de Wereldoorlog en ondertussen wordt gebruikt in zowat iedere tak van het dagelijkse leven. Wald was gedurende de Tweede Wereldoorlog onderdeel van een eenheid wetenschappers die aan de hand van data en cijfers de oorlog moest helpen winnen. De taak van Wald bestond erin de gegevens, die vaak uit de handen van dode soldaten werden genomen, te verwerken tot wiskundige modellen. Gedurende de oorlog kwam de RAF, oftewel de luchtmacht met de vraag hoe ze hun bommenwerpers het beste konden beschermen tegen de kogels. Om de vliegtuigen beter te beschermen moest men bepantsering plaatsen, maar waar precies? Wald vroeg vervolgens waar de vliegtuigen die terugkeerden het meest getroffen werden. De vliegtuigen werden het meest getroffen in de romp, de vleugels en de staart. Zijn conclusie was dat de luchtmacht meteen de motoren en de cockpit van de vliegtuigen moest gaan bepantseren. Enkele officieren verklaarden Wald voor gek. Hun grafieken toonden aan dat de vleugels, romp en staart het zwaarst te verduren kregen en nu komt een wetenschapper aanstormen met het idee om net die zones NIET te gaan beveiligen? Dit is juist de kern van de Survivorship Bias. Waarom zou de luchtmacht de vliegtuigen op net die plaatsen moeten gaan beveiligen, wanneer het overduidelijk was dat die plaatsen wel degelijk tegen een stootje konden? Zelfs met vleugels die meer leken op gatenkaas, konden de bommenwerpers thuis terug landen. Diegenen die niet terugkeerden, werden waarschijnlijk geraakt op de plaatsen die niet op de grafiek werden aangeduid: de cockpit en de motoren.

Bekijk hier ook de verhelderende video over de Survivorship Bias:

Om even terug te komen naar de sport. Veel kinderen hebben de ultieme droom om profvoetballer te worden. Ze kijken met veel plezier naar Messi en andere helden op topniveau. Maar wat is de kans dat ze het redden? Onderzoek wijst uit dat slechts 180 van de 1,5 miljoen jeugdvoetballers in het VK waarschijnlijk hun doel zullen bereiken namelijk het halen om een professionele speler in de Premier League te worden. Er is ook uitgerekend: 99,99 procent van alle jonge voetbalfanaten zal uiteindelijk teleurgesteld worden. Evenzo hebben mannelijke basketballers in de VS slechts 0,03 procent kans om van hun sportieve hobby een professionele carrière te maken.

Een ander praktisch voorbeeld is dat je als coach snel geneigd bent om de speler met de bal in de gaten te houden. Terwijl het vooral gaat wat de andere 10 spelers omheen doen. Wie is aanspeelbaar, loopt men wel op de goeie positie of verdedigt iedereen een speler van de tegenpartij bij balverlies. Daarnaast is het vooral de kunst om op de tegenpartij te letten als je zelf in balbezit bent. Welke formatie spelen ze? Op welke manier verdedigen ze, hoog of laag? Hier kun je vervolgens weer gebruik van maken in je eigen spelsysteem.

Maar hoe is het mogelijk dat we constant weer deze 'fout' maken? Dit heeft alles te maken hoe onze hersenen functioneren. Ons brein heeft ongeveer 20% van de energie nodig die ons lichaam produceert. Verhoudingsgewijs gaan er dus veel te veel calorieën op aan de hersenen. Om energie te besparen, heeft ons brein mentale 'short-cuts' of snelkoppelingen geprogrammeerd. Op deze manier hebben onze hersenen aantoonbaar de neiging om dingen over te slaan, te negeren of extra te vergroten. Puur uit energie besparing.

De Survivorship Bias leert ons dat we altijd kritisch moeten blijven kijken naar onze eigen analyses. Zie we wel het volledige plaatje of staar je alleen naar wat is uitgelicht? Na het lezen van deze blog krijg je dit uiteraard niet direct onder controle, hopelijk heb ik je in ieder geval een begin gegeven..

Literatuur

Illustration of hypothetical damage pattern on a WW2 bomber. Based on a not-illustrated report by Abraham Wald (1943), picture concept by Cameron Moll (2005, claimed on Twitter and credited by Mother Jones), new version by McGeddon based on a Lockheed PV-1 Ventura drawing (2016), vector file by Martin Grandjean (2021).

https://sambasoccerschools.com/hard-to-become-a-professional-football-player-in-uk/

https://thesportdigest.com/archive/article/what-are-odds-becoming-professional-athlete

Onderzoek naar ‘Decision Making’ in Team Sports.
Kritische blik naar Neurobeelden en onderzoek.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/