4 minutes reading time (711 words)

De Wetenschap van Verdedigen

241

Tiago Fernandes en zijn collega's hebben onderzoek gedaan verdedigende acties. In totaal zijn er tot 12.398 verdedigende patronen ontdekt in 32 wedstrijden tijdens het WK van 2014. Lees hier alles over zijn onderzoek.

Verdedigen is uiteraard een belangrijk onderdeel van voetballen. De KNVB omschrijft dit ook als teamtaak naast aanvallen en omschakelen (Van aanvallen naar verdedigen en verdedigen naar aanvallen). Zo heeft iedereen in het veld een bijdrage in het verdedigen, speelruimte klein houden, druk op balbezittende speler, kort dekken in de buurt van de bal, rug-/ruimtedekking verder van de bal, zo lang mogelijk nuttig blijven. Er zijn veel boeken geschreven over deze teamtaak en wat dit betekent voor het team en individuele speler. In deze blog wil ik mij echter gaan richten op een recente studie van Tiago Fernandes en zijn collega's aan de universiteit van Lleida, Spanje: T-Pattern Detection and Analysis of Football Players Tactical and Technical Defensive Behaviour Interactions: Insights of training and coaching Team Coördination.

Het wetenschappelijke artikel was best pittig om te doorgronden. Het Jargon dat deze wetenschappers gebruiken is toch anders dan trainerstaal.De onderzoekers starten met een theoretisch kader met een duidelijk schets over verdedigen in teamverband. In wetenschappelijke termen wordt dit ook wel teamcoördinatie of interpersoonlijke coördinatie genoemd. Dit is het gedrag van teamleden om het meest significante resultaat voor het team te bereiken. Oftewel een synchronisatie, specificatie en stabilisatie van gedrag tussen twee of meer mensen in een sociale interactie. Deze interactie vindt plaats in voortdurend veranderende omstandigheden. Maar wat betekent dit voor verdedigen? Om dit beter in kaart te brengen hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van de volgende afbeelding:

Dit model laat een tactisch-technische verdedigingsactie zien richting een speler met de bal. Hier worden de verschillende zones aangemerkt waarin de verdedigende spelers zich begeven. Het doel van de studie was dan ook om te kijken of het methode resulteert om de bal snel te onderscheppen om vervolgens weer te kunnen aanvallen.In totaal werden 15.369 (480,28 ± 112,37) gebeurtenissen tot 12.398 verschillende patronen in 32 wedstrijden van de play-offs van de FIFA Wereldbeker 2014 gedetecteerd en geanalyseerd. De resultaten zijn geanalyseerd volgens een wetenschappelijk T-patroon. Nadat alle gegevens geanalyseerd waren konden de onderzoekers een antwoord geven welke manier van verdedigen het beste functioneerde in die wedstrijden. De resultaten laten een patroon zien dat de eerste verdedigende druk op de bal geeft, zijn teamgenoten mee kantelen naar die zone. Waarbij de tweede verdediger eventueel ondersteunt in het druk zetten en de derde verdediger de diepe bal afschermt. Dit heb ik kort proberen te illustreren in een vereenvoudigde 4 tegen 4. Waarin 9 de eerste verdediger is, 8 de tweede verdediger en 10 als derde verdediger die de diepe pass eruit haalt:

Het gedrag van de eerste verdediger en het eerste balcontact van de tegenstander zijn volgens onderzoekers de momenten om als verdedigende team stelling te nemen. Daarnaast was de derde verdediger cruciaal voor het voorkomen van de diepe pass. Daarnaast concludeerden ze dat na de groepsfase er veel meer lange ballen werden gespeeld, waarbij het verdedigende team geen of weinig druk meer gaf richting de bal.

Als je het bovenstaande verhaal leest dan zal menig voetbaltrainer niks nieuws lezen. Het was ook best pittig wetenschappelijk stuk om te doorgronden. Zoals gezegd worden er termen gebruikt die niet veel te horen zijn tussen trainers en spelers. Om dit even te illustreren heb ik even de volgende alinea toegevoegd waar onderzoekers het hebben over de variabelen binnen voetbal in 'wetenschaptaal':

Even terug naar de kern van het onderzoek en de praktische relevantie. De onderzoekers geven dan ook als tip dat je als coach nadrukkelijk let op de rol van een tweede of derde verdediger, zoals zij het noemen. Ook benadrukken ze expliciet de rol van de derde verdediger, de nummer 10 in het bovenstaande voorbeeld. Hier zijn uiteraard ook weer specifieke coachopmerkingen op voetbalhandelingen aan gekoppeld. Al samenvattend was het een verhelderend artikel dat kan helpen in het herkennen en verbeteren van verdedigende acties.

Literatuur

Fernandes T, Camerino O and Castañer M (2021) T-Pattern Detection and Analysis of Football Players' Tactical and Technical Defensive Behaviour Interactions: Insights for Training and Coaching Team Coordination. Front. Psychol. 12:798201. doi: 10.3389/fpsyg.2021.798201   

In Beeld: Neuronen in actie!
Het Brein van een Coureur
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
vrijdag 09 december 2022

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/