1 minute reading time (280 words)

In Beeld: Neuronen in actie!

242

In vele blogs heb ik het gehad over leren en de betrokkenheid van verschillende hersengebieden. In deze blog ga ik dieper in de hersenen en laat ik zien wat er nu precies gebeurt tijdens het leren..  

In feite zijn onze hersenen bundels draden. 100 miljard draden, neuronen genaamd, met elkaar verbonden door synapsen. Elke keer dat je iets doet, sturen je hersenen een signaal door die zenuwvezelkettingen naar je spieren. Bij elke beweging, licht een ander, zeer specifiek circuit op in je brein, een soort van kerstverlichting. De meest eenvoudige vaardigheid (een tennisbackhand) bestaat uit honderdduizenden vezels en synapsen. Hoe meer we een vaardigheidscircuit ontwikkelen, hoe minder we ons ervan bewust zijn dat we het gebruiken. We maken vaardigheden automatisch aan om ze in ons onderbewustzijn op te bergen.

Met de hedendaagse technieken zijn wetenschappers in staat om neuronen in actie te bestuderen. Deze onderzoeken worden voornamelijk gedaan bij dieren. Doormiddel van speciale scanners kunnen unieke beelden gemaakt worden van neuronen en neuronennetwerken. Bekijk hieronder verschillende filmpjes uit de allerlei onderzoeken:

Enkele hersencel op zoek naar verbindingen:

Groeiende Neuronen netwerken en de onderlinge verbinden.  

  Hoe een neuron 'kapot' gaat na blootstelling aan kwik:

Neuronen in de hippocampus. Hippocampus speelt een cruciale rol bij het reguleren van leren, geheugenconsolidatie en ruimtelijke navigatie:  

Neuronen in twee verschillende microcompartimenten proberen verbinding met elkaar te maken: 

Enkele neuron probeert verbinding te maken met de rest van het netwerk: 

Neuronen maken verbindingen. Netwerken in actie:  

Twee neuronen die elkaar voelen. En proberen te verbinden:  

Deze filmpjes geven ons een kleine glimp wat er allemaal gebeurt in ons magische brein! Uiteraard later meer hierover.  

Beïnvloedingstactieken en het Sportbrein
De Wetenschap van Verdedigen

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/