4 minutes reading time (705 words)

Dit is de relatie tussen Cognitie, Fitheid en Veldprestaties…

181

Wat is de relatie tussen de individuele prestaties in een 3 tegen 3 partijspel, de cognitieve vaardigheden en fitheid van de spelers? Deze link is onderzocht in een gloednieuwe brein studie...

Elke maand verschijnen er weer zeer interessante studies over het brein en sport. 28 juni verscheen het artikel: 'Cognitive Functioning, Physhical Fitness, and Game Performance in a Sample of Adolescent Soccer Players'. Dit onderzoek werd gepubliceerd door Alejandro Sabarit en zijn collega's aan de Universiteit van Malaga.

Sporttraining is een manier om het cognitief functioneren te verbeteren. Zo heeft onderzoeker Envo aangetoond dat een specifiek trainingsprogramma de cognitieve vaardigheden van voetballers kan beïnvloeden. Een ander onderzoek toonde aan dat de interactie tussen cognitieve functies en motoriek de ontwikkelingen van hersennetwerken beïnvloedt. Daarnaast is er een link tussen cognitieve functies en motorische vaardigheden, wat een verklaring zou kunnen geven voor de mogelijke verschillen in sportprestaties tussen jonge talentvolle voetballers. Dit is een verkorte samenvatting van het theoretische kader in het onderzoekstudie van Alejandro Sabarit. Het doel van zijn studie was om de relaties tussen cognitief functioneren, fysieke fitheid en spelprestaties bij adolescente voetballers te analyseren en dan met name in competitieve partijspellen als een 3 tegen 3.

Om antwoord op zijn vraag te krijgen heeft Alejandro en zijn collega's 85 jonge voetballers van de voetbalclub Ricon de la Victoria in Malaga onderzocht. Alle spelers waren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. Om cognitieve vaardigheden van de spelers inzichtelijk te maken is er gekozen voor de d2 attentiontest, Global-Local Attention Test en de Coding and Symbol Search test. Deze neuropsychologische testen worden verder duidelijk beschreven in de studie. Echter ik wil iets dieper in de veldtesten duiken. Zo zijn er de volgende meetinstrumenten gebruikt:

Physical Fitness:

Om te kijken hoe fit de spelers zijn is er gebruikt gemaakt van de Alpha-Fitness testen. Deze testbatterij meet verschillende fysieke aspecten van spelers. Dit is 1 van de 8 video's van de Alpha Fitness test. Zie de playlist voor alle testen.

Game Performance Assessment Instrument:

Om het voetbalspecifiek te maken is er gekozen om de spelers een 3 tegen 3 partijspel te laten spelen. Echter de moeilijke vraag is altijd hoe je partijspellen omzet in bruikbare data. Hiervoor hebben de onderzoekers de Game Performance Assessment Instrument gebruikt. Hierin wordt gemeten hoe spelers tactische situaties oplossen met behulp van een precieze techniek. Voor deze studie gebruikte ze de Besluitvormingsindex (DMI), die de beslissingen beoordeelt die spelers tijdens het spelen hebben gemaakt; de Skill Execution Index (SEI), die evalueert of de juiste technieken zijn gebruikt; de Support Index (SI), verwijzend naar bewegingen die worden gemaakt om teamgenoten te helpen bij het oplossen van een situatie.

Voor meer uitleg over de GPAI, zie de volgende video:

Hierbij ook het observatie formulier van de GPAI:

Alle data zijn vervolgens met SPSS geanalyseerd. Zie voor de resultaten de volgende tabel:

De resultaten laten een positieve correlatie zien tussen aandacht en verwerkingssnelheid met prestaties in het spel. Er was echter geen verband gevonden tussen het fitheidsniveau en de prestaties in de 3 tegen 3. Sabarit en zijn collega's geven aan dat de bevindingen nuttig kunnen zijn om trainingsoefeningen te ontwerpen.

Met veel interesse heb ik het onderzoek van Alejandro Sabarit gelezen. De resultaten en conclusies zijn niet geheel schokkend te noemen. Het lastige van voetbal blijft om de link tussen cognitieve functies en veldprestaties te meten. Voor dit onderzoek is GPAI gebruikt om 3 tegen 3 spelletjes te analyseren. Laat ik vooropstellen dat ik de GPAI niet wil afdoen als een slecht meetinstrument echter de teamsamenstelling, ondergrond en vorm van de dag zijn allemaal factoren die invloed hebben op de resultaten. Ook de aanbevelingen zijn niet heel concreet en het blijft, zoals vele onderzoeken aangeven, dat er meer research nodig is….

Sabarit, Alejandro & Reigal Garrido, Rafael & Morillo Baro, Juan & Juárez Ruiz de Mier, Rocío & Franquelo Egea, Mª Auxiliadora & Hernández Mendo, Antonio & Falco, Coral & Morales Sánchez, Verónica. (2020). Cognitive Functioning, Physical Fitness, and Game Performance in a Sample of Adolescent Soccer Players. Sustainability. 12. 5245. 10.3390/su12135245.
De Theorie van Kleurtjes in Trainingen + APP.
Sportbrein en MVVA (Meiden Vrouwen Voetbal Achterh...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/