3 minutes reading time (535 words)

Sportbrein en MVVA (Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek).

180

Met Sportbrein kom ik graag bij verschillende Voetbalorganisaties. Dit keer was Sportbrein met SMARTGOALS te gast bij MVVA, de talentenacademie voor Meiden- en Vrouwenvoetbal in de Achterhoek.

Vrouwen / meidenvoetbal is momenteel de snelst groeiende teamsport in Nederland. Ook in de Achterhoek zijn er ruim 5500 voetballende meiden. Sinds 2019 is hiervoor een talentenacademie in het leven geroepen. In samenwerking met de Graafschap worden meiden van verschillende leeftijdscategorieën getraind. Vorig jaar is er begonnen met de MO13 en de ambitie is om door te groeien naar 4 jeugdteams, een beloften en een eerste elftal dat Eredivisie speelt in 2024-2025. Sportbrein was ook een onderdeel van de selectiedagen om talentvolle meisjes te scouten voor het nieuwe MO13 team. Met behulp van de SMARTGOALS (Een interactieve trainingsmethode dat werkt met lichtsignalen. Daar waar de lampen aan gaan moet gescoord / gedribbeld worden) werd het brein van de meisjes op verschillende manieren geprikkeld.  

De oefeningen met SMARTGOALS zijn voor een groot deel onderbouwd door wetenschappelijke kennis. Deze wetenschappelijke kennis wordt ook veelvuldig toegepast in coaching- en reflectiemomenten. Voorafgaande aan de trainingen heb ik o.a het boek The female Brain (2007) van Louann Brizendine doorgelezen. Zo blijkt dat mannen en vrouwen voor 99% hetzelfde genetisch gecodeerd zijn. Echter het 1% verschil heeft invloed op elke cel in het lichaam. Bijvoorbeeld op de manier hoe de neuronen met elkaar communiceren als het aankomt op perceptie, gedachtes en emoties. Gebieden in het brein die verantwoordelijk zijn voor taal, gehoor, emoties en geheugen zijn bij vrouwen groter in vergelijking met mannen. Hierdoor zijn vrouwen/meisjes ook beter in staat om emoties te herkennen. Dit gegeven werd ook bevestigd door onderzoekers als Cunnigham en Robers die in 2006 een studie hebben geschreven over het vrouwen/meisjesbrein in sportspecifieke situaties. Hieruit blijkt dat het vrouwen / meisjesbrein verschillende gebieden van het brein gebruiken om beslissingen te nemen. Het advies wat de onderzoekers dan ook meegeven is om veel in 'bigger-picture' te coachen. Terwijl mannen veel meer gericht zijn op analytische en taakgerichte instructies.

Zoals je hebt kunnen lezen hebben vrouwen / meisjes enkele unieke breineigenschappen. Echter de sportprincipes om tot de top te behoren zijn hetzelfde bij meisjes als bij jongens. In 2011 verscheen de tweede druk van Professor Jelle Jolles' boek 'Ellis en het verbreinen' over talentontwikkeling van kinderen en jeugdigen. Jolles gaat dieper in op wetenschappelijk onderzoek naar hersenen en hersenfuncties en wat dit betekent in de dagelijkse praktijk. In de visie van Jolles staat de persoonlijke groei centraal. Ouders, coaches en docenten moeten de voorwaarden creëren waarbinnen de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ellis, in de titel van Jolles' boek, verwijst naar het gelijknamige kinderboek 'Alice In Wonderland'. Dit boek gaat over het meisje Alice en daarin draait het om nieuwsgierigheid, verwondering, de ontplooiing van talent, dialoog en communicatie. Nieuwsgierigheid is essentieel voor een optimale ontwikkeling van talent van kinderen.

Het bovenstaande verhaal is de basis geweest van de Sportbrein trainingen bij MVVA. Voor veel meiden is het trainen met SMARTGOALS nieuw, dit zorgt vaak voor verwondering en nieuwsgierigheid. Daarnaast zag ik ook veel voetbalplezier terug op de velden. Iets wat cruciaal is om het sportbrein optimaal te ontwikkelen. 

Dit is de relatie tussen Cognitie, Fitheid en Veld...
Interessante Breingadgets en Tools.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/