3 minutes reading time (522 words)

Dit is de wetenschappelijke reden voor Voetbalsucces!

267

Wat maakt nu voetbal tot een succes? H. Sigmunsson en zijn collega onderzoekers aan de Noorse Universiteit hebben dit onderzocht.

Zoals vele voetbaltrainers zullen herkennen is dat er vele factoren zijn die van invloed zijn of spelers de top halen ja of nee. Anno 2022 zijn er vele onderzoeken die aantonen dat talent niet te voorspellen is. Maar welke persoonlijkheidsfactoren zullen aanwezig moeten zijn om de kans te vergroten om de profdroom waar te maken? Onderzoeker H. Sigmundsson publiceerde kortgeleden het onderzoek: Passion a key for success: Exploring motivational factors in football players. Het doel van zijn studie was om te onderzoeken welke persoonlijkheidsfactoren doorslaggevend zijn om de voetbaltop te behalen.

Zesenveertig mannelijk voetballers werden geselecteerd voor dit onderzoek. De deelnemers behoorden tot twee verschillende steekproeven: Sogndal Football elite (Elite), gemiddelde leeftijd 22,32 (SD = 4,86, N = 25) en Sogn og Fjordane County team (Junior) gemiddelde leeftijd 14,85 (SD = 0,35, N = 21). Vervolgens moesten de trainers de spelers ook rangschikken op voetbalkwaliteit. Op deze manier hadden de wetenschappers inzicht in de kwaliteit van de spelers. De geselecteerde spelers kregen een enquête van de onderzoekers om in te vullen. De vragen werden ingedeeld in drie categorieën: Passie, Interesse - volharding en Mindset. Hiervoor zijn de volgende vragenlijsten gebruikt: Passion Scale, The Grit S Scale en de Theories of Intelligence Scale.

Uit de resultaten kan worden opgemaakt dat de spelers die hoger gerangschikt worden door de trainer significant beter scoren op passie. Dat gold voor de oudere groep maar ook voor de jongere groep. Vervolgens werd er geen verschil gevonden in interesse – volharding en Mindset. De conclusie die de onderzoekers dan ook benoemen is dat Passie een belangrijke rol voor prestaties en voor het worden van een goede voetballer noodzakelijk is.

Dat passie een belangrijke factor voor succes is zal iedereen onderschrijven. Uiteraard is dit de uitkomst van de het onderzoek en geloof ik de conclusie. Echter in mijn optiek zitten er behoorlijk wat haken en ogen aan deze studie. Allereerst is er de rangschikking van de trainer over de voetbalkwaliteit van zijn spelers. Inzichten en visies lopen veelal uiteen tussen spelers en de kwaliteiten van de spelers. Vervolgens zijn er de vragenlijsten waarbij spelers zichzelf moeten inschatten, iets wat lastig kan zijn. Een groot gevaar zijn de sociaal wenselijke antwoorden en interpretatie van de vragen. Kortom het is een leuke studie die slechts een klein stukje belicht van een groter plaatje. Mocht je als trainer nieuwsgierig zijn hoeveel passie je spelers hebben kun je de volgende vragen eventueel overnemen in een eigen vragenlijst:

De vragen worden vervolgens beantwoord met 1 = helemaal niet zoals ik tot 5 = heel erg zoals ik. Als afsluiter een leuke en interessante visie op passie:

De vragen worden vervolgens beantwoord met 1 = helemaal niet zoals ik tot 5 = heel erg zoals ik. Als afsluiter een leuke en interessante visie op passie:

Bronnen

H. Sigmundsson, B.H. Dybendal, J.M. Loftesnes, B. Ólafsson, S. Grassini, Passion a key for success: Exploring motivational factors in football players, New Ideas in Psychology, Volume 65, 2022, 100932, ISSN 0732-118X, https://doi.org/10.1016/j.newideapsych.2022.100932.

Het aanleren volgens het Spreidingseffect
Ultiem bewegen op een Voormalig Voetbalveld

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/