3 minutes reading time (607 words)

Ultiem bewegen op een Voormalig Voetbalveld

266

Lees hier alles over het beweegproject in De Heurne..

Sporten kan met vele intenties, neem bijvoorbeeld topsport waarover vele blogs over geschreven zijn. Daarnaast heb je natuurlijk de breedtesport en het lekker bewegen. Dat bewegen gezond is voor het brein zal je niet verassen. Zo presteren fittere kinderen beter op executieve functies dan minder fitte kinderen (Van der Niet e.a., 2014). Deze cognitieve functies hebben ook een relatie met motorische vaardigheden. Uit onderzoek Van der Fels uit 2015 blijkt namelijk dat kinderen die motorisch vaardiger waren, beter presteren op cognitieve functies dan minder vaardiger kinderen. Vooral complexe vormen van motorische vaardigheden – zoals vaardigheden waarbij bewegingen elkaar snel opvolgen of waarbij bewegingen van armen en benen gecombineerd moeten worden hingen samen met cognitieve functies. Kortom veelzijdig bewegen is van essentieel belang voor het kinderbrein.

In het Achterhoeks Plaatsje De Heurne dicht bij Dinxperlo is er gekozen voor een nieuwe invulling van een oud verlaten voetbalveld. Het doel was om een zo multifunctioneel veld te ontwerpen voor verschillende doeleinden. Ook de kennis van Sportbrein is gebruikt in de commissie Sport. De uitdaging was om een zo breed mogelijk sportaanbod te realiseren voor zowel jong en oud. Vooral voor kinderen is het cruciaal dat er een divers beweeg aanbod aanwezig is. In 2002 beschreven Jane Clark en Jason Metcalfe in een wetenschappelijk artikel dat ieder kind over een brede motorische basis moet beschikken. Deze brede basis bestaat uit voldoende ontwikkelde verplaatsingsvaardigheden als lopen, rennen en springen. Maar ook vaardigheden als gooien, vangen, slaan en schoppen van een bal. Als laatste zijn er de balansvaardigheden in klauteren / klimmen en fietsen. Clark & Metcalfe stellen dan ook dat deze vaardigheden de basis vormen om allerlei sporten te kunnen beoefenen. Met deze kennis in het achterhoofd is er een opsomming gemaakt van alle mogelijk beweegmogelijkheden die in te passen zijn op een voetbalveld. Dit alles heeft geresulteerd in de volgende tekening: 

In het bovenstaande plaatje is het trapveldje uiteraard makkelijk te herkennen, maar er is veel meer gerealiseerd, kijk maar eens het volgende filmpje:  

Zoals je in het filmpje kunt zien zijn vele verschillende beweegmogelijkheden te vinden op het veld. Voor de verplaatsingsvaardigheden is er de hardloopbaan, verschillende boomhindernissen en de surivalhindernis. Dan is er het voetbalveld, basketbalveld en de Jeu de Boule baan voor de objectvaardigheden. Het fietsencrossbaantje, de hindernisbaan en boomstronken zijn voor de balansvaardigheden geplaatst. Naast alle sport / beweegactiviteiten is er een blote voetenpad, kasten voor bijen, een speeltuin, een moestuin en een multifunctioneel gebouw met een terras. Kortom elke meter wordt optimaal gebruikt voor verschillende doelgroepen. Dit alles resulteerde niet alleen in een geweldig veld maar ook de Kern met Pit prijs. Kern met Pit is een activiteit van KNHM Foundation. Dit netwerk van vrijwillige adviseurs gelieerd aan de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij daagt mensen uit hun leefomgeving socialer en mooier te maken. Kortom een mooi en een dynamische veld waarbij de voorwaarden zijn aangebracht om lekker te gaan bewegen en sporten! 

Bronnen:

Van der Niet, A., Hartman, E., Smith, J., Visscher, C. (2014). Modeling relationships between physical fitness, executive functioning, and academic achievement in primary school children. Psychology of Sport & Exercise, 15, 319-325.

Fels, I. van der, Wierike, S., te, Hartman, E., Elferink-Gemser, M.T., Smith, J., & Visscher, C. (2015). The relationship between motor skills and cognitive skills in 4-16 year old typically developing children: A systematic review. Journal of Science and Medicine in Sports, 18, 697-703.  

Clark JE & Metcalfe JS (2002). The mountain of motor development: a metaphor. In: Clark JE & Humphrey J (eds.), Motor development: research and reviews, volume 2, 163-190. Reston, VA: NASPE Publications

Dit is de wetenschappelijke reden voor Voetbalsucc...
High worden van Rennen en Winnen!
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
vrijdag 09 december 2022

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/