4 minutes reading time (811 words)

Dit is het wetenschappelijk verschil tussen Beginners en Experts

216

De Formule 1 is bij uitstek een sport met de beste bestuurders ter wereld, lees hier hoe deze experts anders denken dan beginnende bestuurders.  

Sportfans gaan een geweldige zomer tegemoet met het EK Voetbal, EK Hockey, De Olympische Spelen en tussendoor zijn er nog de F1 races. Kortom vele topsporters die het tegen elkaar opnemen op het hoogst mogelijk niveau. Juist op dit niveau zijn details in de keuzes of uitvoering van cruciaal belang. Een sport als Formule 1 is bij uitstek een spel van complexiteit. Coureurs op dat niveau kunnen zich eigenlijk geen foutje veroorloven zonder grote gevolgen. Enkele weken geleden werd de Grand Prix van Monaco gereden. In navolging van deze race bracht Team Mercedes een video uit waarin Bottas vertelt over de complexiteit tijdens het racen: 

In de video legt Bottas uit wat er allemaal bij komt kijken tijdens een race: "Allereerst denk je aan de rijlijnen, de rempunten, de pedalen, je denkt aan de banden en aan de instellingen hoe je daar het meeste uit kunt halen tijdens elke bocht. Daarnaast denk je aan hoe je door die bocht bent geweest en wat kan je daarbovenop beter doen. De auto pas je ook aan met de draaiknoppen op het stuur. Daarbij is er de communicatie met het team en let je uiteraard op de concurrenten. Dit alles met een maximale snelheid van 290 kilometer per uur." Zoals je waarschijnlijk al wel verwacht zijn dit experts op het gebied van autorijden. Maar wat maakt ze nu zo onderscheidend ten opzichte van bijvoorbeeld beginnende coureurs? Deze vraag wordt uitgebreid behandeld in het boek: How Learning Happens van Paule Kischner & Carl Handrick. Het gaat vooral om hoe beginners en experts omgaan met het oplossen van 'problemen'. Hoe mensen een probleem categoriseren, hangt af van eerdere ervaringen met vergelijkbare problemen. Wetenschapper A.D. De Groot publiceerde een proefschrift over hoe schaakmeesters schaakproblemen interpreteren. Hij ontdekte dat de kennis en de manier van denken van de schaakmeesters wezenlijk anders is dan die van beginners. Niet alleen hebben experts meer kennis en kunnen sneller werken dan beginners, ze lijken ook problemen anders aan te pakken. Schaakmasters herkennen snel een bepaalde schaakpositie en bepaalt vervolgens de volgende zetten op basis van hun eerdere ervaringen. Op dezelfde manier interpreteren artsen de klachten van nieuwe patiënt door gebruik te maken van hun kennis van vergelijkbare klinische patiënten. Onze voorkennis bepaalt dus de kwaliteit van onze probleemoplossing. Op deze manier kunnen experts de opgedane kennis over verschillende soorten problemen en hun oplossingen opslaan in hun langetermijngeheugen.

Bottas geeft ook aan dat ervaring en training hem helpen bij het racen. Door zijn voorkennis en ervaring probeert hij tijdens trainingen handelingen te automatiseren. In het filmpje noemt hij dit ook 'Muscle Memory' creëren voor verschillende taken. Neem bijvoorbeeld welke instellingen in welke hoeken het beste te gebruiken zijn, maar ook de schakelmomenten. Door zijn ervaringen is hij in staat om deze automatische taken sneller aan elkaar te linken die hij vervolgens weer kan gebruiken in de race. Dit klinkt allemaal vrij logisch en dat is het grotendeels ook. Het wordt pas bijzonder als je een 'beginner' ziet rijden in een Formule 1 auto. De kans is groot dat de auto al bij de eerste bocht tegen muur staat. Deze verschillen zijn uiteraard ook van toepassing op andere sporten. Als je soms een eredivisie wedstrijd op TV ziet lijkt het misschien allemaal niet van een hoog niveau, tot dat je er bij wijze van spreken zelf tussen staat. Als 'beginner' heb je op dat moment niet de beschikking over de ervaring, muscle Memory, breinnetwerken, of schema's zoals onderzoeker Piaget dit noemt. Dit maakt topsportprestaties dan ook uitzonderlijk knap en leuk om naar te kijken. Ik wil deze blog afsluiten met enkele praktische tips die Paule Kischner & Carl Handrick meegeven over dit onderwerp: Beginners zijn geen "kleine" experts; ze weten minder en denken anders dan deskundigen. Kinderen zijn ook geen kleine volwassenen, ze zien de wereld heel anders en dus zullen ze anders moeten leren. Een opleidingsaanpak die goed werkt met een expert zal hoogstwaarschijnlijk niet goed werken bij een beginner en kunnen zelfs schadelijk zijn voor hun leren. De meeste van de tips zijn niet nieuw en zijn al bekend bij vele coaches en trainers. Echter deze herhaling kan je wel weer helpen om je breinnetwerken te versterken in ontwikkeling naar expert op het gebied van coaching… 

Bronnen:

DE GROOT, A. D. (1965). THOUGHT AND CHOICE IN CHESS. DEN HAAG, THE NETHERLANDS: DE
GRUYTER MOUTON

Kirschner, P. A., & Hendrick, C. (2020). How learning happens: Seminal works in educational psychology and what they mean in practice. London, England: Routledge

PIAGET, J. (1952). THE ORIGINS OF INTELLIGENCE IN CHILDREN. NEW YORK, NY: INTERNATIONAL
UNIVERSITY PRESS. [LA NAISSANCE DE L'INTELLIGENCE CHEZ L'ENFANT] (1936), ALSO TRANSLATED
AS THE ORIGIN OF INTELLIGENCE IN THE CHILD (LONDON: ROUTLEDGE AND KEGAN PAUL, 1953).


Uniek Nieuw (E)-Sports project.
De 3 meest besproken Cognitieve leertheorieën.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/