3 minutes reading time (600 words)

Dit is waarom Bottas zo Snel reageerde bij de start in Oostenrijk?!…

6

Voor Max Verstappen ging het afgelopen weekend weer mis. De ongelukkige Nederlandse coureur kwam maar moeilijk weg bij de start, dit in tegenstelling tot Valtteri Bottas. Computergegevens werden er bijgehaald om te laten zien dat zijn ultrasnelle start legitiem was, en vanuit het Sportbrein gezien, zou dit een verklaring kunnen zijn...

Sebastian Vettel, de nummer 2 kon het maar moeilijk geloven dat zijn concurrent zo snel was. Direct na de start liet Vettel via de boardradio weten een valse start te vermoeden. Vervolgens nam de wedstrijdleiding de start van Bottas even onder de loep, maar vond geen onregelmatigheden. Zo zegt de FIA: "In het voorbeeld van vandaag, heeft Valtteri Bottas deze (zeer beperkte) bewegingsruimte voorafgaand aan de start niet overschreden. Simpel gezegd: hij heeft een exceptioneel accurate en toevallige beoordeling gehad door met dergelijke precisie te anticiperen op het moment waarop de lampen uit gingen". Zelfs in de persconferentie kon de Ferrari coureur Vettel het maar moeilijk geloven. "Was zijn reactietijd 0.201 seconde? Dat geloof ik niet". Ook Redbull coureur Daniel Ricciardo heeft zijn twijfels over de start van Bottas: "Het leek op een valse start dus ik denk dat hij mazzel heeft gehad". De Fin had dus een reactiesnelheid van 0.201 seconden. Zie hieronder de start van Bottas: 

Maar hoe kan hij nu zo snel starten? Ons brein is verantwoordelijk voor de reactiesnelheid. Het blijkt dat Bottas in het verleden veel heeft getraind met de cognitieve trainer EyeGym. Dit 'computerspel' is gericht om de hersenen van sporters te trainen. EyeGym maakt, net als veel andere cognitieve trainers, gebruik van online spelletjes. Deze adaptieve spelletjes zijn te spelen op tablet of PC. Het programma is gericht op het trainen van de executieve functies. Door elke dag 10 minuten te trainen verbeter je de concentratie, aandacht voor detail, het geheugen, reactietijd, coördinatie en ruimtelijk inzicht. Daarbij is Eyegym is ook in staat om de ogen te trainen. Ontwikkelaar Dr. Sherylle Calder zegt hierover in een interview: "Als de ogen van een sporter langzamer gaan dan zal het lichaam ook langzamer worden, want uiteindelijk zijn het de ogen die het lichaam aansturen". Sinds 2012 traint Bottas al met EyeGym. Tijdens sessies van 10 minuten krijgt de F1-coureur te dealen met 500 tot 800 unieke beslismomenten. Hierdoor raken zijn hersenen getraind in het omgaan met extreem veel informatie in een korte periode. In een Grand Prix heeft hij ook te maken met veel informatie die verwerkt moet worden. Zelf geeft hij aan veel profijt te hebben gehad van deze cognitieve trainer.

"My eyes feel good through out a race, everything is clear and sharp and I have plenty of time to react to situations. EyeGym give me the edge! Been working and listening to the advise from the EyeGym people. Have to say they know their stuff! Faster fit eyes."

De Fin is niet de enige die traint met EyeGym. Ook het Nederlands hockey damesteam gebruikt EyeGym om de prestaties te verbeteren. Hierover vertelt Kim Lammers bij RTL Late Night haar ervaringen met deze cognitieve trainer: 

Met verschillende 'spelletjes' worden de hersenen van (top)sporters geprikkeld. Kim Lammers vertelt over de spelletjes van EyeGym. Bij 1;10 vertelt de hockeyster over een spelletje waarbij reactiesnelheid getraind wordt. In een flits worden een aantal getallen getoond, vervolgens moet de deelnemer de cijfers onthouden en invullen in het systeem. Zoals je ziet moet het brein niet alleen reageren maar ook de cijfers kort onthouden. De adaptiviteit in de spelletjes zorgt ervoor dat de hersenen maximaal uitgedaagd worden. Dit kan dan ook de verklaring zijn voor de ultrasnelle start van afgelopen zondag. Het kan ook gewoon geluk zijn dat Ricciardo omschrijft….


Dit is waarom baseball goed is voor de hersenen…
De reden waarom Richie Porte ten val kwam gisteren...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/