3 minutes reading time (525 words)

Halo Sport System

24

Op het eerste gezicht lijkt de Halo Headphone op een normale koptelefoon waarmee je muziek kunt luisteren. Dit kan ook alleen het heeft nog een andere functie namelijk het prikkelen van het brein. Dit door kleine elektrische stroompjes die moeten zorgen voor betere sportprestaties…. 

De Halo Heaphone is ontwikkeld in Amerika en is onderdeel van Halo Neuroscience. Het idee is eenvoudig namelijk dat je de koptelefoon draagt gedurende het trainen. Aan de binnenkant van de koptelefoon zitten kleine bolletjes die stroomstootjes afgeven aan je hersenen. Deze stroomstootjes moeten ervoor zorgen dat de motorische cortex (Verantwoordelijk voor het aansturen van bewegingen), dat zich boven in de hersenen bevindt, gestimuleerd worden. Als je vervolgens gaat trainen zal de informatie over bepaalde bewegingen sneller worden geïntegreerd in de hersenen. Dus door de stroomstootjes zal de training productiever worden, aldus Halo Neuroscience.

Het bovenstaande idee is gebaseerd op een bekende techniek. In de hersenwetenschap, ofwel neurologie, worden hersenstimulatie technieken ook wel omschreven als tDCS of TMS. TMS staat voor Transcraniale Magnetische stimulatie en is al een langer bekende techniek. De Halo headphone is gebaseerd op de tDCS dat voor transcraniële direct current stimulatie staat. Dit is vergelijking met de TMS een veilige, eenvoudigere en relatief goedkopere techniek. tDCS wordt vooral toegepast bij hersenaandoeningen als depressie, schizofrenie, beroerte en de ziekte van Parkinson.

Misschien is het makkelijk om eerste even een video te laten zien van de Halo Headphone dan krijg je een beetje een idee wat het precies is… 

 Zoals je ziet zijn sporters druk bezig, waarbij ze de koptelefoon dragen. Het wordt aangeraden om tijdens de warming up 20 minuten het brein van stroomstootjes te voorzien. Daarna zal het brein op scherp staan op het moment dat je begint met de training. Doormiddel van een app kan de intensiteit van stroomstootjes worden ingesteld.

Nu is er in de neurologie een discussie gaande over het effect van tDCS. Zo publiceerden onderzoekers uit Australië een wetenschappelijk artikel dat deze stroomstootjes mogelijk geen enkel effect heeft op de werking van het brein of het lerend vermogen (Cooney, 2014). Er wordt gesproken over het placebo-effect. De hersenstichting is het met deze conclusie niet eens en ziet wel degelijk positieve effecten van de tDCS. Maar dan gaat het over gerichte aandoeningen en uitgevoerd door professionals.

De Halo sport headphone is niet alleen ontwikkeld voor sporttraining. De filosofie erachter is dat de Halo sport ook helpt bij het aanleren van alle andere bewegingen. Zo wordt het voorbeeld aangehaald van pianospelen. Deze vinger bewegingen worden ook aangestuurd vanuit het brein. Doormiddel van de stroomstootjes zal het aanleren van deze bewegingen worden bevorderd, althans dat is de theorie. Nu is natuurlijk de grote vraag of Halo Sports echt werkt? Op de website worden enkele percentages genoemd, zo zouden CrossFit atleten 5% meer gewichten kunnen tillen. Daarbij heeft het bedrijf achter Halo ook een eigen onderzoek uitgevoerd bij veertien atleten. De conclusie is dat de koptelefoon werkt bij het aanleren van sportspecifieke bewegingen. Nu ben ikzelf nog behoorlijk sceptisch of dit echt werkt. Er is al een groot onderzoek aangekondigd naar het effect van de Halo sport. Natuurlijk ben ik erg benieuwd wat hier straks gaat uitkomen.

Later meer over hersenstimulatie en sport.

Waarom Luuk De Jong niet scoort!?
Samsung brainBAND

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/