3 minutes reading time (642 words)

Waarom Luuk De Jong niet scoort!?

23

Dit weekend was het dan eindelijk weer raak voor Luuk de Jong. De spits scoort voor het eerst in 740 minuten weer voor PSV in de eredivisie. Maar hoe kan het dat een spits met zijn kwaliteiten er zolang over doet? Misschien komt het antwoord wel uit een verrassende hoek.. 

Luuk De jong spits van PSV heeft er dit seizoen behoorlijk moeite om het net te vinden. Vorige seizoen stond de teller aan het einde van het seizoen op 26 doelpunten en nu staat hij pas op 5 gemaakte doelpunten. Maar wat zou een reden kunnen zijn dat hij niet scoort? Het blijft natuurlijk altijd gissen en speculeren maar misschien ligt het antwoord wel diep in z'n brein.

Klik hier om een overzicht te krijgen van zijn gemiste kansen.

Wat mij opvalt in de video is dat Luuk de Jong bijna alle kansen met zijn hoofd krijgt, wel geteld 6 van de 9. Dit is normaal wel een kwaliteit van de PSV-spits om doelpunten te scoren met het hoofd. Niet alleen in het 16 meter gebied gebruikt Luuk de Jong zijn hoofd om de bal te sturen. Maar ook bij een lange bal van de verdedigers wordt van hem verwacht dat hij met het hoofd de bal goed neerlegt voor zijn teamgenoten. Nu heeft hij natuurlijk ook te maken met tegenstanders die hem het zo lastig mogelijk proberen te maken. Soms gaat het mis en raken ze elkaars hoofd in plaats van de bal. Dan zie je Luuk De Jong weer op de grond liggen met een hoofdwond. En dit kan ernstige gevolgen hebben voor zijn hersenen. Neem nu de wedstrijd tegen Heerenveen uit: 

Enter your text here ...

Zoals je ziet raken de spelers elkaar hard en heeft Luuk de Jong een behoorlijke hoofdwond. Een paar minuten later krabbelt hij weer overeind en speelt de wedstrijd 'normaal uit'. Het is goed mogelijk dat hij aan deze 'trauma' een hersenschudding heeft over gehouden maar het simpel gezegd niet merkt. Uit onderzoek van Thomas Talavage van de Purdue University blijkt namelijk dat iemand een hersenschudding kan oplopen zonder één enkel duidelijk symptoom te ervaren. Thomas heeft dit onderzocht door sensoren te plaatsen in de helmen van American Football spelers. De klappen die de spelers te verduren krijgen zijn vaak zo hard dat ze een hersenschudding oplopen, alleen dit merken ze zelf vaak niet. Toen de spelers een FmRI-scan kregen, was het trauma echter direct zichtbaar.

Er is ook onderzoek gedaan naar de schade voor het werkgeheugen. De onderzoekers testten het werkgeheugen van American Football players voor het begin van het seizoen en herhaalden dit na afloop ervan. Ze concludeerden dat het werkgeheugen van alle spelers zwakker was geworden en dat zij zich meer moesten inspannen om taken te verrichten die ze aan het begin van het seizoen met minder moeite hadden afgerond. Dit kan op termijn leiden tot een CTE, oftwel Chronic Traumatic Encephalopathy. Dit is een afwijking in de hersenen als gevolg van meerdere hersenschuddingen. CTE veroorzaakt impulsief gedrag, depressie en heel in de verte zelfs dementie.

"Hij heeft de laatste jaren wel aardig wat klappen gehad", zei broer en teamgenoot Siem de Jong na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen tegenover FOX Sports. "Ik vroeg net aan hem hoe het ging en het viel wel mee. Maar hij moet wel een beetje op gaan passen."

Doordat hij de laatste jaren veelvuldig te maken heeft gehad met een hoofdtrauma kan het effect hebben op zijn werkgeheugen. Het werkgeheugen is o.a. verantwoordelijk voor concentratie en focus. Het kan dus zijn dat door een verminderd werkgeheugen hij niet scherp is voor de goal of niet de goeie keuzes maakt aan de bal. Dit kan o.a. een verklaring zijn voor het slechter presteren van Luuk de Jong bij PSV dit seizoen. Gelukkig voor Luuk de Jong is het werkgeheugen uitstekend te trainen en kan de doelpuntenmachine weer gaan draaien. 

Neurotracker
Halo Sport System

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/