3 minutes reading time (529 words)

Samsung brainBAND

25

Het is toch even schrikken als een sporter vaak stokstijf blijft liggen na een knal tegen het hoofd. Na een paar minuten komen ze vaak wel weer bij en sommige gaan zelfs door met de wedstrijd. Maar is dit wel verstandig? De schade van hoofdletsel begint steeds meer duidelijk te worden en daarom heeft SAMSUNG de brainBAND ontwikkeld.. 

In de meeste contactsporten is er een kans aanwezig dat er hoofdletsel ontstaat. Meestal zit er geen opzet bij om elkaar vol op hoofd te raken, behalve bij boksen of andere vechtsporten natuurlijk. Ook de nodige bescherming ontbreekt vaak voor de sporters. Petr Cech is bijvoorbeeld een van de weinige keepers in het betaalde voetbal die hoofdbescherming draagt. Een klap tegen het hoofd heeft vaak ernstige gevolgen voor het brein. Zo kunnen sporters te maken krijgen met een CTE, oftwel Chronic Traumatic Encephalopathy. Dit is een afwijking in de hersenen als gevolg van meerdere hersenschuddingen. CTE lijkt er op dementie kan het gedrag en de stemming sterk beïnvloeden. Nieuwsgierig wat er precies in de hersenen gebeurt? Klik hier voor meer uitleg.

Maar hoe ernstig is nu een klap tegen het hoofd tijdens een sportwedstrijd? Dit is vaak lastig in te schatten, sporters maken vaak de wedstrijd af met eventuele gevolgen. Samsung heeft in samenwerking met neurowetenschapper Alan Pearce de BrainBAND ontwikkeld. Dit is een hoofdband die de impact meet van een klap tegen het hoofd. Op deze hoofdband zitten een rij ledlampjes die bij impact de kracht aangeven. Worden de ledlampjes geel dan was het een kleine impact, oranje wordt het al iets gevaarlijker en bij rood moet de speler direct het veld verlaten voor verder onderzoek. Deze informatie kan ook verstuurd worden naar een smartphone, tablet of een horloge. Op deze manier kunnen artsen of coaches direct de gegevens van de impact bekijken. Ook kan er dan beoordeeld worden of het verstandig is of een speler weer verder kan spelen. Zelfs de scheidsrechter kan een melding krijgen waardoor hij het spel even kan stilleggen om de speler te verzorgen. In het onderstaande filmpje geeft even meer uitleg over de brainBAND.

Zoals je ziet is de band zo gemaakt dat het perfect om het hoofd van een sporter past, ook geeft het duidelijk weer hoe ernstig een impact nu precies was. In mijn ogen is dit dan ook een perfect middel om de gevolgen van hoofdletsel zo klein mogelijk te maken. Het probleem dat ik een beetje voorzie in hoeverre clubs en sporters bereid zijn deze daadwerkelijk te gaan dragen. Dus worden deze banden straks echt gebruikt tijdens wedstrijden? Ik zie het nog niet snel gebeuren dat een professioneel voetbalteam dit gaat gebruiken, laat staan een amateurteam. Het probleem bij boksen of andere vechtsporten is dat het juist de bedoeling is om elkaar zo hard mogelijk te raken op het hoofd. Zo zal het een goeie zet zijn als een sportbond deze banden bijvoorbeeld verplicht bij de jeugd. Dus tot de 18 jaar is het verplicht om een band te dragen om zo de schade in te perken, zeker op jonge leeftijd. De brainBAND kan dan ook een toegevoegde waarde gaan worden in het voorkomen van hoofdletsel. Later meer over dit interessante onderwerp! 

Halo Sport System
Cognitieve coaches: Julian Nagelsmann

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/