Voetbal is niet altijd een zonder risico, knieën, enkels of andere spierblessures houden de fysiotherapeuten en doctoren wekelijks bezig. Maar een hersenenschudding is ook een veelvoorkomende blessure. Voor deze groep opent de KNVB een speciale polikliniek….
In het heetst van de strijd proberen spelers het maximale uit de situatie te halen. Dit resulteert er in dat er soms botsingen ontstaan. Met als gevolg dat spelers elkaar aan het hoofd raken. Neem bijvoorbeeld PSV Spits Luuk de Jong tegen Heerenveen: (Klik hier als het filmpje niet werkt)
Zoals je ziet raken de spelers elkaar hard en heeft Luuk de Jong een behoorlijke hoofdwond. Een paar minuten later krabbelt hij weer overeind en speelt de wedstrijd 'normaal uit'. Het is goed mogelijk dat hij aan deze 'trauma' een hersenschudding heeft over gehouden maar het simpel gezegd niet merkt. Edwin Goedhart zegt hierover op de KNVB Site: "Dit is echter niet zonder gevaar. Je hebt kans dat je er een tweede letsel overheen krijgt en ver wordt teruggeworpen in je herstel. Ook kan het gebeuren dat je niet van je klachten afkomt en vervolgens extra problemen krijgt.." Dit kan op termijn leiden tot een CTE, oftwel Chronic Traumatic Encephalopathy. Dit is een afwijking in de hersenen als gevolg van meerdere hersenschuddingen. CTE veroorzaakt impulsief gedrag, depressie en heel in de verte zelfs dementie.
Uit onderzoek van Thomas Talavage van de Purdue University blijkt namelijk dat iemand een hersenschudding kan oplopen zonder één enkel duidelijk symptoom te ervaren. Thomas heeft dit onderzocht door sensoren te plaatsen in de helmen van American Football spelers. De klappen die de spelers te verduren krijgen zijn vaak zo hard dat ze een hersenschudding oplopen, alleen dit merken ze zelf vaak niet. Toen de spelers een FmRI-scan kregen, was het trauma echter direct zichtbaar.
Oud Engelse topspits Alan Shearer heeft zichzelf in een indrukwekkende documentaire laten onderzoeken. Dit is ook de startsein geweest voor meer onderzoek naar deze onzichtbare aandoening. De medische afdeling van de FIFPro, de internationale spelersvakbond vond een link tussen hersenschuddingen en mentale klachten zoals depressies. Klik hier voor de documentaire.Maar hoe ernstig is nu een klap tegen het hoofd tijdens een sportwedstrijd? Dit is vaak lastig in te schatten, sporters maken vaak de wedstrijd af met eventuele gevolgen. Samsung heeft in samenwerking met neurowetenschapper Alan Pearce de BrainBAND ontwikkeld. Dit is een hoofdband die de impact meet van een klap tegen het hoofd. Op deze hoofdband zitten een rij ledlampjes die bij impact de kracht aangeven. Worden de ledlampjes geel dan was het een kleine impact, oranje wordt het al iets gevaarlijker en bij rood moet de speler direct het veld verlaten voor verder onderzoek. Deze informatie kan ook verstuurd worden naar een smartphone, tablet of een horloge. Op deze manier kunnen artsen of coaches direct de gegevens van de impact bekijken. Ook kan er dan beoordeeld worden of het verstandig is of een speler weer verder kan spelen. Zelfs de scheidsrechter kan een melding krijgen waardoor hij het spel even kan stilleggen om de speler te verzorgen. In het onderstaande filmpje geeft even meer uitleg over de brainBAND. (Klik hier als het filmpje niet werkt)
In mijn ogen is dit dan ook een perfect middel om de gevolgen van hoofdletsel zo klein mogelijk te maken. Het probleem dat ik een beetje voorzie in hoeverre clubs en sporters bereid zijn deze daadwerkelijk te gaan dragen. Dus worden deze banden straks echt gebruikt tijdens wedstrijden? Ik zie het nog niet snel gebeuren dat een professioneel voetbalteam dit gaat gebruiken, laat staan een amateur team. Dus heb je nog last van een hoofdblessure? Dan is de KNVB polikliniek misschien iets voor je. Goed initiatief lijkt me!
Voor meer informatie: https://www.knvb.nl/nieuws/organisatie/knvb-campus/46922/knvb-opent-polikliniek-voor-voetballers-met-hersenschudding
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/