3 minutes reading time (650 words)

Leer hier alles over de Hersengolven die door ons SportBrein Schieten..

99

Ons brein zit vol met hersengolven, deze elektrische ritmes hebben invloed op ons gedrag.Onderzoek heeft aangetoond dat er zes types bekend zijn. Lees hier meer over de Alfa, Béta, Delta, Gamma, Mu en théta golven. En hoe werken deze hersengolven dan tijdens sporten?

Ons brein bestaat uit miljarden zenuwcellen die met elkaar communiceren. Deze worden ook wel Neuronen genoemd. Doormiddel van elektrische stroompjes tussen groepen neuronen zijn wij mensen in staat om te leven. Deze neuronengroep zendt die signalen uit in een speciaal ritme, ook wel een golf genoemd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er zes verschillende golven bekend zijn, vernoemd naar letters uit het Griekse Alfabet. Elke golf heeft een eigen frequentie. Op een elektro-encefalografie (EEG) wordt dit in Hertz gemeten.

De hersengolven zijn altijd wisselend en er is nooit maar één hersengolf actief. Er wordt ook een mooie vergelijking gemaakt met een orkest: "De hersengolf is als een instrument dat een noot speelt". Alle noten vormen dan samen de muziek, oftewel alle hersengolven tezamen bepalen ons gedrag. Alfa golven zorgen ervoor dat alle hersenonderdelen, die niet heel belangrijk zijn op een bepaald moment, zich rustig houden. Hierdoor kan iemand zich volledig concentreren. De théta golven zijn verantwoordelijk dat iemand zich kan richten op één taak. De beta golven vormen het neurologische alarmsignaal. Het zorgt ervoor dat je in plotseling scherp en alert bent. Mu-golven zijn gericht op het aansturen van ons motorische systeem. Deze zorgen er dus voor dat wij in staat zijn om te bewegen. Er zijn nog twee hersengolven over die ik nog niet besproken heb. Zo heb je nog de deltagolven, die actief worden tijdens de diepe, droomloze slaap. Als laatste heb je de gamma goven, die zijn voor wetenschap nog wat mysterieus. Volgens sommige wetenschappers helpen deze golven om losse onderdelen of indrukken tot één geheel te maken.

Maar hoe werken deze golven nu in de sport? Misschien een mooi voorbeeld is het onderstaande filmpje:  (Klik hier als het filmpje niet verschijnt)

Je ziet hier een speler die een bal probeert te putten. Daarboven zijn de hersengolven te zien tijdens deze actie. Onbewust heeft de bovenstaande golfer te veel Gamma golven, met als resultaat dat hij de bal mist. Om de bal met succes te putten zal de speler voor de meer ontspannende alfa golven moeten zorgen. Dit lukt hem wel in het onderstaande filmpje: (Klik hier als het filmpje niet verschijnt)

De bovenstaande video's geven een mooi voorbeeld welke invloed hersengolven hebben in sport. Voor een sporter is het de kunst om onbewust de juiste hersengolven te activeren. Echter in het bovenstaande voorbeeld gaat het om een golfer. Dit is een individuele sport, in een teamsport zoals voetbal of hockey heb je te maken met meerdere spelers. Een coach zal dus elke speler moeten triggeren zodat bij iedereen de juiste hersengolven geactiveerd worden. Doormiddel van een 'neurofeedback training' kunnen hersengolven getraind worden.In deze training wordt hersengolfactiviteit - middels elektroden op je hoofd - omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Deze kun je - zo is het idee achter neurofeedback - vervolgens zelf beïnvloeden. Als je je concentreert, word je beloond in de vorm van mooiere muziek, of een mooier beeld. Dit heet positieve feedback. Met neurofeedback leer je je bewust focussen en concentreren, waardoor bijvoorbeeld het resultaat in werk of sport beter wordt. (SportKnowHowXL). Ook is er bewijs dat mindfulness en ademhalingsoefeningen helpen. Ook laten sommige studies zien dat geluid een rol kan spelen. Onderzoekers aan de Universeiteit van Sapienza in Rome ontdekte dat klassieke muziek, zoals Mozart, voor meer alfa-activieit kan zorgen.

Kortom, hersengolven zijn erg belangrijk in ons dagelijks leven. Ook tijdens het sporten werken miljarden neuronen samen in verschillende elektrische ritmes. In mijn ogen ligt hier ook enorme kans voor coaches en professionals. Als we snappen hoe deze ritmes functioneren kunnen we ze ook direct trainen met bijvoorbeeld Neurofeedback. Daarnaast is dit ook direct een interessant onderzoeksveld. Later meer over deze signalen..

Is dit waarom het Nederlandse Voetbal zo moeilijk ...
Hersenschudding door het voetballen? Ga naar de KN...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/