3 minutes reading time (578 words)

Mindfulness, een unieke Brein kans!

160

Mindfulness, een zweverige term dat doet denken aan iets spiritueels. Dit is deels misschien waar, echter hersenonderzoek toont aan dat Mindfulness wel degelijk effecten heeft.

We staan er eigenlijk nooit bij stil maar onderzoek toont aan dat we dagelijks ongeveer 40 000 verschillende gedachten hebben. Dit zijn erg uiteenlopende gedachtes, die kunnen variëren van 'ik heb honger', tot in sport specifieke situaties: 'ik moet de bal overspelen'. Deze gedachtes sturen ons gedrag. Voor het grootste gedeelte worden wij mensen gestuurd door onbewust gedrag. Meestal leven we in ons hoofd en zijn we bezig met iets wat gaat komen of al is gebeurd. Hierdoor vergeten we vaak te genieten van de kleine dingen, als de zon of een fantastische pass. Deze kleine aandachtspuntjes worden ook wel uitgelegd als Mindfullness, je aandacht volledig in het hier en nu. In de basis is het versterken van de focus op wat je in het hier en nu denkt, voelt en ervaart. Jon Kabat Zinn legt in de onderstaande video duidelijk uit wat je eraan hebt:

Maar wat is nu precies het effect op ons brein? Dus wat gebeurt er in ons brein als we in het moment leven? Hersenwetenschapper Sara Lazer vergeleek in een onderzoek mensen die lange tijd mediteren met een controle groep. Allereerst blijkt dat mediteerders meer grijze stof in de verschillende hersendelen hebben. Eenvoudig gezegd is deze stof o.a verantwoordelijk voor het verwerken van informatie. Zo was er een toename in de insula, dat voor zintuiglijk waarnemen zorgt. Maar ook was een toename te zien in de prefrontale cortex, dat te maken heeft met het werkgeheugen en besluitvorming. Deze grijze stof neemt vaak af naarmate mensen ouder worden. Echter Lazer kwam tot de ontdekking dat 50 jarige mediteerders evenveel grijze stof in hun hersenen hadden als 25-jarigen.

In de sport wordt Mindfullness zeker gebruikt, zo verteld NBA coach Phil Jackson hierover bij Oprah Winfrey. Phil heeft deze meditatietechniek toegepast bij zijn basketbalspelers. Zo geeft hij aan dat het soms niet lekker loopt bij een speler, op deze momenten is het zaak om even te 'resetten' zoals Phil dit noemt. Even op een bankje zitten, en weer terug in het moment komen. Dit hebben ze dan ook veelvuldig getraind op trainingskamp en toegepast gedurende het seizoen. Daarnaast liet hij spelers in het donker trainen en soms was er een 'silence day', oftewel een stilte dag. Dit om spelers op een differentiële manier verder te ontwikkelen, mindfullness was hier ook een onderdeel van. 

De kern van Mindfullnes is het leven in het hier en nu. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft Mindfullnes wel degelijk effect op ons brein. Wat Mindfullness min of meer zegt is dat er geen toekomst is en geen verleden, echter alleen het nu. Dagelijks worden sporters of jeugdvoetballers gedreven door de toekomst: het eerste halen is het ultieme doel dat iedereen nastreeft en elke dag voor aan het trainen is. Uiteindelijk is deze mindset ook de basis van vele successen. Maar genieten spelers echt van elke training en wedstrijd? Het is onrealistisch te denken dat dit zo is, maar het is wel cruciaal om het plezier te ervaren van het spel.

Meest simpele tip, geniet van het doelpunt, de verdedigende actie of de assist. Een overwinning mag ook echt gevierd worden. Dit zie je vaak al gebeuren door een fotomoment in de kleedkamer. Of zit het even tegen neem een moment om jezelf even 'te resetten'. Al klinkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. 

Het Nadeel van ‘Chaos trainingen’?
De Neurowetenschap van een Flowstate

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/