4 minutes reading time (822 words)

Het Sportbrein optimaal ontwikkelen door meerdere Sporten!

87

Van talenten wordt tegenwoordig verwacht dat ze meerdere sporten beoefenen. Lees hier wat dit doet met het Sportbrein..

In de hedendaagse topsportcultuur is het al bijna normaal dat er naast de doelsport een tweede sport beoefend wordt. Dit om talenten motorisch en cognitief nog verder te ontwikkelen. Johan Cruijff beschrijft in zijn biografie hoe honkbal hem geholpen heeft in zijn ontwikkeling tot een topspeler: "Door het honkbal heb ik veel details geleerd die me later in het voetbal van pas zijn gekomen. Als catcher bepaal je de worp van de werper, omdat hij niet en jij wel het overzicht van het veld hebt. Daarmee werd, op natuurlijke wijze mijn latere kracht als voetballer, het totale overzicht, aangescherpt. Je ook leerde om vooruit te denken. In het honkbal word je van jongs af aan geleerd dat je al moet weten waar de bal naartoe moet voordat je 'm gevangen hebt."  (Bron: Johan Cruijff, Mijn verhaal)

​Onderzoek

Er is onderzoek gedaan naar de carrières van topsporters in ijshockey, hockey en basketbal. Talenten kunnen de top halen als er meerdere sporten beoefend wordt. Echter, de top wordt wel sneller bereikt als er voor een specialisatie gekozen wordt. Hiertegenover staat dat er een grote kans is op een burn-out of het verlies van intrinsieke motivatie en plezier tijdens het trainen. Over het algemeen halen kinderen, die meerdere sporten beoefenen, op een later moment hun piek. Deze kinderen zijn minder vaak geblesseerd en blijven ook langer verbonden aan hun sport.

De Vlaamse onderzoeker Job Fransen en zijn collega's hebben een onderzoek gedaan naar de effecten van meerdere sporten bij jongens in de leeftijd van 6 tot 12 jaar (Bron Sportknowhowxl). Hiervoor testten zij 735 jongens van negen sportclubs en 26 basisscholen. Het onderzoek bestond uit verschillende vragenlijsten en fysieke testen (EurofitPhysical Test Battery, KöperkoordinationsTestFürKinder). Er zijn significante verschillen gevonden in de leeftijdsgroep 10-12 jaar. In deze categorie presteerden de kinderen, die meerdere sporten beoefenden, beter op spierkracht, uithoudingsvermogen en grove motoriek. Hiernaast vonden de onderzoekers ook dat de omvang van het aantal sporturen een acuut, positief effect heeft op de explosieve kracht en grove motoriek van kinderen.

Neuroplasticiteit

Het is echter wel belangrijk dat op structurele basis een tweede sport beoefend wordt. In de blog van vorige week ben ik dieper ingegaan op lerend vermogen van sporters. Het is belangrijk dat er een structurele verandering plaats vindt in het brein. Op het moment dat er slechts de chemische signalen tussen neuronen zijn toegenomen, heeft ditechter geen effect gehad op de structurele veranderingen in het brein. Deze structurele veranderingen zijn nodig om de geoefende beweging daadwerkelijk op te slaan. Onderzoekers geven dan aan wat je ziet op korte termijn niet als 'iets geleerd' mag aannemen. Dit kan alleen op het moment dat er hersengebieden veranderen (lange termijn) en niet door toename van chemische signalen tussen hersencellen (korte termijn).

Voor de optimale ontwikkeling van talenten is het dus raadzaam om een extra sport te beoefenen naast de doelsport. Vanuit cognitief oogpunt zal het structureel ingezet moeten worden om ervoor te zorgen dat de structurele veranderingen ontstaan in de hersenen. Hiernaast gebruiken coaches ook facetten uit een andere sporten in de trainingsleer. Johan Cruijff gebruikte zo ook methodes uit zijn 'tweede' sport Honkbal: "Honkbal is typisch zo'n sport die een talent tijdens zijn opleiding erbij kan doen, omdat er veel parallellen met het voetbal zijn. Zoals startsnelheid, het toepassen van de sliding, ruimtelijk inzicht, leren om een zet vooruit te denken en nog veel meer. Ik weet zeker dat het bij mij heeft gewerkt. Ik ben me ook later in het honkbal blijven verdiepen, waardoor ik als coach diverse 'adviezen' uit de honkbalsport met succes in het voetbal heb kunnen toepassen."

Deze gedachtegang wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt in de topsport. Er wordt vaak uitgeweken naar een zijtak van de sport. Neem bijvoorbeeld het opleiden van talentvolle voetballers. Zo wordt er getraind op asvalt (Straatvoetbal), zaal (zaalvoetbal) of op zand (beachsoccer). Dit is slechts een kleine greep uit tal van mogelijkheden met als einddoel spelers nog beter op te leiden. Maar zijn er ook sporters die succesvol zijn geworden in verschillende sporten? Het antwoord is ja! In het verleden is het 81 Olympiërs gelukt om in verschillende sporten op het podium te komen. De Duitser Frank Kugler behaalde in 1904 medailles in het worstelen, gewichtheffen en touwtrekken op slechts één olympische toernooi. Slechts vier atleten is het gelukt om het podium te halen van zomer- en winterspelen. In de hedendaagse sportcultuur is het bijna niet meer mogelijk om op het podium te komen in verschillende sporten. Het niveau is een stuk hoger waardoor het voor atleten lastiger is om meerdere sporten te combineren. Zo is er ook een sport dat meerdere sporten combineert namelijk triathlon. Deze duursport is een combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen. De originele triathlon bestaat uit: 3,8 km zwemmen, 180 km wielrennen en 42,195 km hardlopen. Dit vraagt het maximale van het lichaam en kijk hieronder wat er op het einde kan gebeuren:

Lees hier wat er gebeurt in het Brein van een Tops...
Het Lerend Vermogen van ons Sportbrein? (Neuroplas...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/