3 minutes reading time (665 words)

Hoe rationeel ben je eigenlijk?

202

Wij mensen denken dat we objectief beslissingen kunnen afwegen, maar als rechters zelfs al zo simpel te beïnvloeden zijn..

Als geboren en getogen Achterhoeker kom je toch onder normale omstandigheden wel eens in Duitsland. Niet alleen voor de gezellige kroegen en goed eten maar uiteraard ook voor het voetbal. Juist om het laatstgenoemde werd het land veelvuldig geprezen. Zo zijn er in elke top competitie in Europa wel Duitse voetbaltrainers te vinden. Deze, vaak jonge en innovatieve trainers, zijn vaak werkzaam bij een club met een duidelijke toekomstvisie. Het tegenovergestelde van deze situatie is er momenteel aan de hand bij Schalke 04. De club uit Gelsenkirchen waar ik zelf maar al te graag kom voor de gezelligheid en soms het voetbal, staat op het randje van degraderen uit de Bundesliga. In vele analyses worden duidelijke opsommingen gemaakt wat er nu allemaal mis is gegaan bij de club. Dat er geblunderd wordt op bestuurlijk vlak mag dan ook duidelijk zijn. Maar hoe kan het toch dat sommige bestuurders niet rationeel kunnen nadenken?

Uiteraard gaat er al het al langer mis bij Schalke 04 en is het niet te verklaren met één rationele beslissing. Een belangrijke breinfunctie voor ratio zijn onze executieve vaardigheden. Deze controle functies gebruiken we veelvuldig in het dagelijks leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concentratie, plannen of het beheersen van impulsen. Professor en nobelprijswinnaar Kahneman noemt dit ook wel ons systeem 2 denken. Systeem 1 is ons 'onbewuste', dit gebruiken we eigenlijk het grootste gedeelte van de dag. Maar hoe zwaar wegen deze onbewuste gedachtes nu in ons beslissingsproces? Dit hebben onderzoekers Shai Danziger, Jonathan Levav en Liora Avnaim-Pesso onderzocht. Als er bij uitstek één branche is waar ratio het zwaarste moet weten is het wel de gerechtelijke macht. Van rechters wordt verwacht dat ze op een rationele en weloverwogen manier tot beslissingen komen. De wetenschappers onderzochten namelijk wat de invloed van een maaltijd is in opeenvolgende voorwaardelijke beslissingen door ervaren rechters. Jonathan Levav van de Columbia Business School in New York en zijn collega's analyseerden hiervoor 1.112 voorwaardelijke hoorzittingen voor gevangenen van vier Israëlische gevangenissen, gehouden door acht rechters gedurende een periode van tien maanden. De dagen van de rechters waren verdeeld in drie sessies, onderbroken door twee maaltijdpauzes - een ochtendsnack en lunch. Rechters besloten wanneer ze gingen eten, maar hadden geen controle over de volgorde van zaken, die werd bepaald door wanneer de advocaat van een gevangene arriveerde. Aan het begin van een sessie had een gevangene een kans van 65% om voorwaardelijk vrijgelaten te worden, vonden de onderzoekers. Dit daalde aan het einde van een sessie tot bijna nul en sprong na een pauze weer terug naar 65%.De ernst van de misdaad, de tijd die in de gevangenis zat, eventuele eerdere opsluitingen en de beschikbaarheid van rehabilitatieprogramma's waren niet voldoende om het effect op de kans op voorwaardelijke vrijlating te verklaren, en de nationaliteit of het geslacht van een gevangene maakte ook geen verschil.

Bekijk hieronder de TED talk van deze studie:

Na het lezen van deze studie was ik wel een beetje verbaasd. Ook hoofdonderzoeker Levav was onder de indruk van de resultaten. Zo zegt hij tegen het belangrijke magazine Nature: "Het werk toont de gevolgen van mentale vermoeidheid aan voor echt belangrijke beslissingen, zelfs onder uitstekende besluitvormers. Het is echt verontrustend en behoorlijk schokkend - het lijkt erop dat de wet niet precies de wet is". De belangrijkste les die je hier dan ook uit kan halen is echt even goed nadenken of je een beslissing met volle ratio hebt gemaakt, of dat je als trainer coach toch onbewust bent beïnvloed. Zeker in het voetbal waar vele meningen van invloed zijn op het beslissing proces. Tip voor de bestuurders van Schalke 04, neem dit keer even een goeie maaltijd voordat ze de volgende trainer gaan aanstellen. Volgens Jonathan Levav kan dit van cruciaal belang zijn…  

Bronnen:

Danziger, S., Levav, J. & Avnaim-Pesso, L. Proc. Natl Acad. Sci. USA advance online publication doi:10.1073/pnas.1018033108 (2011)

https://www.nature.com/news/2011/110411/full/news.2011.227.html

Leer alles over hoe Charisma werkt in het Brein
Leer hoe Motivatie werkt in het Brein

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/