3 minutes reading time (569 words)

Intelligym (PSV en AZ) en de Wetenschap achter deze Breintrainer!

32

In de NOS documentaire 'De staat van oranje' werd het Nederlands voetbal onder de loep genomen. Het brein en technologische ontwikkelingen werden veelvuldig aangehaald. Zo kwam in aflevering 2 ook de breintrainer IntelliGym aan bod: lees hier alles over de wetenschap achter deze 'Breintrainer'..

Als breinliefhebber ging mijn hart bij elke aflevering van de 'Staat van Oranje' steeds een stukje sneller kloppen. Zo kwamen er veelvuldig verschillende onderwerpen aan bod waarover Sportbrein in het verleden al over heeft geblogd. De Footbonaut, Neurolympics en Intelligym zijn onderwerpen die behandeld zijn in de verschillende afleveringen. In deze blog wil het even hebben over de laatste genoemde Braintrainer. Er is namelijk onderzoek gedaan door de Vrije Universiteit naar het effect van deze breintrainer.

Intelligym is een sportspecifieke trainer voor voetballers. Het trainingsprogramma heeft heel veel weg van een Arcade spelletje uit de jaren 90. Het is een 2D spel waarbij je een driehoekje aan het besturen bent. En dit voor een specifieke sport met een realistische veld en speleigenschappen. De ontwikkelaars zeggen het volgende over Intelligym: 'Er gebeurt veel in het spel, net als in een echte wedstrijd. Je moet daarom ook snel reageren en anticiperen. Daarbij traint een speler ook ruimtelijke oriëntatie.' Tevens heeft het spel verschillende extra weerstanden, zodat iemand maximaal uitgedaagd kan worden. Alles wordt natuurlijk gescoord en bijgehouden voor de speler en de coach. Bekijk even het onderstaande filmpje: (Klik hier als het filmpje niet verschijnt)

Echter wat is nu het effect van deze breintrainer? De vrije Universiteit heeft in samenwerking met PSV en AZ hier onderzoek naar gedaan. In totaal hebben 52 voetballers, in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, meegewerkt aan het onderzoek. Deze voetballers zijn verdeeld over 4 teams, waarvan 2 teams bij PSV en 2 teams bij AZ. Vervolgens werden de spelers verdeeld over een experimentele groep (24 spelers) en een controle groep. 19 spelers zijn uiteindelijke uitgesloten in de resultaten vanwege blessures of te weinig trainingstijd. De experimentele groep trainde twee keer per week, 10 weken lang. Elke trainingssessie duurde ongeveer 30 minuten. De controle groep kreeg ook een digitale taak. Zo moesten ze wedstrijden analyseren en hierover verschillende vragen beantwoorden.

Om te kijken wat nu het effect is geweest werden er verschillende metingen gehouden. Onderzoekers maakten gebruik van de 'Notation Analysis System'. Er werden vereenvoudigde partijspelletjes gespeeld (4 tegen 4). Dit partijspelletje werd 4 keer gespeeld voor 4 minuten. De wedstrijdjes werden opgenomen en geanalyseerd door medewerkers van de Vrije Universiteit. Om de betrouwbaarheid te waarborgen wisten de medewerkers niet of de video, voor-of na de interventie opgenomen was. Tijdens de analyse werd er gefocust op aanvallen met bal, aanvallen zonder bal en verdedigen. De resultaten laten een significant effect zien bij de experimentele groep. De scores staan in de onderstaande grafiek: 

Zoals je kunt zien is de IntelliGym groep er behoorlijk op vooruitgegaan. Zo is te lezen dat spelers 27% hoger scoren ten opzichte van de controle groep. In de conclusie wordt er dan ook gesteld dat voetballers daadwerkelijk beter gaan spelen na het trainen met Intelligym.

Waar ik erg enthousiast van word is dat er onderzoek gedaan wordt naar het effect van de breintrainer. Wat er echter ontbreekt in dit onderzoek is de theoretische onderbouwing, dus welke specifieke onderdelen worden nu van het brein getraind? Daarnaast is en blijft het erg lastig om de transfer van breintrainers te meten…

Later meer over onderzoek naar Breintrainers!

Ben je benieuwd naar het onderzoek:

https://zenodo.org/record/268696#.WyN0eKczZPY 

Dit is wat er gebeurt in het Brein van een Scheids...
Het “Winnen door het Sportbrein” is KLAAR! – Downl...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/