4 minutes reading time (889 words)

Interessante Breingadgets en Tools.

179

De afgelopen weken heb ik veel over verschillende wetenschappelijk kennis geblogd. Deze week weer meer uit de praktijk. Hoe kan je bijvoorbeeld op een goedkope wetenschappelijk manier je brein testen?  

Met Sportbrein ben ik dagelijks bezig om de nieuwste wetenschappelijke kennis te lezen, te onderzoeken en er iets van te leren. Daarnaast probeer ik deze kennis direct te koppelen aan de praktijk. Tijdens de zoektocht kom je zeer leuke en interessante dingen tegen die ik graag met jullie wil delen. In deze blog ga ik dieper in op neuropsychologische onderzoek en training.

CNS Vital Signs

Het Sportbrein kan op verschillende manieren onderzocht worden. Onderzoekers maken gebruik van fMRI, EEG en Neuropsychologische onderzoek. De laatste is veruit het meest populaire. In de basis zijn dit allemaal mini testjes waarbij deelnemers getest worden op verschillende breinfuncties. Enkele bekende onderzoeken die veelal gebruikt worden in de Geestelijke gezondheidzorg en onderwijs: WISC en IDS. Dit zijn vaak papieren testen die afgenomen worden door een testleider. Binnen de sport zijn de Neuropsychologische testen ook zeer populair. Deze vaak digitale testen geven een goed inzicht in het cognitief vermogen van sporters. Neem bijvoorbeeld Neurolympics waar AZ en PSV mee werkt. Maar ben je ook nieuwsgierig naar het executieve vermogen van jouw spelers? Wil je dit ook gaan gebruiken in de scouting? Dan raad ik je de CNS Vital Signs aan. Dit is een relatief goedkope gecomputeriseerde neuropsychologische testbatterij, opgedeeld in een verschillende domeinen als Werkgeheugen of Inhibitie. De testen voor de verschillende domeinen zijn gebaseerd op gevalideerde conventionele testen. Bekijk voor een korte introductie dit filmpje:

Als ik voor Sportbrein een neuropsychologische profiel wil hebben van een sporter gebruik ik de CNS vital Signs. De reden is simpelweg dat het de meest onderzochte digitale cognitieve test is. Echter de interpretatie moet wel gedaan worden door mensen die meer opgeleid zijn om neuropsychologische testen te interpreteren. Vervolgens kan ik deze data ook weer koppelen aan testen of veldprestaties met o.a SMARTGOALS. Daarnaast helpt het mij ook met Psycho educatie en kan ik reflecteren waarom iemand bijvoorbeeld zijn frustraties moeilijk kan temperen.

SOMA BET Training

SOMA BET training is een digitale Cognitieve trainer die sporters kunnen gebruiken om verschillende executieve vaardigheden te trainen. Dit gaat middels een app en minigames: 

Er is onderzoek gedaan naar wat het effect van deze minigames zijn bij Profvoetballers. Walter Staiano en zijn collega's aan de Universiteit van Kent hebben hier onderzoek naar gedaan. Het doel van deze studie was om de werkzaamheid van BET te testen.De hypothese was dat door 4 weken met de BET te trainen de cognitieve capaciteit werd vergroot, waardoor spelers meer veerkracht krijgen tegen cognitieve / fysieke vermoeidheid dan alleen de standaard voetbaltraining. Om dit te onderzoeken werden 22 profvoetballers opgedeeld in twee groepen. De BET groep en de controle groep. Als voor- en nameting zijn er verschillende testen gekozen namelijk: Endurance performance (30-15 Intermittent Fitness Test), Sprint and Decision Making (RSA Random Test), Reactive Agility alongside with cognitive performance (STROOP and PVT Task). Vervolgens heeft de helft van de speler ongeveer 400 minuten getraind met de BET app. De resultaten van deze studie bewijzen dat de combinatie van BET en standaard voetbaltraining effectiever is dan standaardtraining alleen om cognitieve en fysieke prestaties bij elite voetballers te stimuleren.

Snaptech Apparatuur

Een ander bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in breintraining en tools is Snaptech. Dit Amerikaanse bedrijf beschikt over verschillende toffe tools. Zo is er de Snaptech Strobe Glasses. Deze bril heeft een ´stroboscopisch´ effect, je kunt het ook wel omschrijven als een knipperbril. De glazen zijn voorzien van Liquid Crystal Display, hierdoor kan het zicht beperkt worden. Dit kan op twee manieren: door de glazen donkerder te maken en een knipperstand (Geen zicht, wel zicht). Door te trainen met deze knipperstand moeten de hersenen met minder visuele informatie een beslissing nemen. Lukt dit goed? Dan zal de sporter extra profijt hebben zodra hij een wedstrijd speelt zonder bril. Deze Bril is nu ook in het bezig van Sportbrein. Verder hebben ze de Sensory Station ontwikkeld, een TV waarop je mini games kunt spelen:

Daarnaast beschikt Snaptech net als SOMA BETT over verschillende Apps waarbij je specifieke breineigenschappen kunt trainen.

Kortom er zijn weer verschillende producten beschikbaar waarbij je het Brein kunt testen en verbeteren. Zowel Snaptech als de SOMA BETT zijn digitale cognitieve trainers die sporters kunnen gebruiken om de executieve vaardigheden te trainen. Deze producten vallen in het rijtje van Neurotracker, EyeGym of IntelliGym. Zoals je hebt kunnen lezen is er onderzoek gedaan naar de SOMA BET. Als ik eerlijk ben heb ik wel mijn twijfels de uitkomsten en conclusies. Het is altijd wel interessant om te lezen welke testen er zijn gebruikt. Afsluitend wil ik eindigen met de waar ik mee begonnen ben namelijk de CNS Vital Signs. Dit is wel een aanrader als je executieve vaardigheden wilt gaan meten. Dus wil je je trainingsmethodes gaan valideren of gericht gaan scouten op executieve vaardigheden is dit een goedkoop alternatief..

Later meer over de nieuwste innovaties op het gebied van Brein en technologie. 

Bron:

Staiano, Walter & Merlini, Michele & Gattoni, Chiara & Marcora, Samuele. (2019). Impact of 4-week Brain Endurance Training (BET) on Cognitive and Physical Performance in Professional Football Players: 3504 Board #192 June 1 8:00 AM - 9:30 AM. Medicine & Science in Sports & Exercise. 51. 964. 10.1249/01.mss.0000563395.36093.aa.

Sportbrein en MVVA (Meiden Vrouwen Voetbal Achterh...
Monsterblog over ‘VerliesAversie’ met daarbij Prak...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/