4 minutes reading time (776 words)

Links of Rechtsbenig, dit Voorkeursbeen is in het Voordeel..

199

Wat is nu het meest voordelig om te zijn, links of rechtsbenig? Ulrich S. Tran en zijn collega Martin Voracek publiceerden er een wetenschappelijk studie over. Benieuwd naar het antwoord? Lees het hier.  

Heb jij de voorkeur voor links of rechts? Hierbij enkele vragen om erachter te komen: met welke hand schrijf of gebruik je een mes? met links of rechts? En met welke voet pass je een bal of pak je bijvoorbeeld een steentje op met je tenen?Met je linker of rechtervoet? In de praktijk is het vaak niet zo zwart of wit, want we gebruiken beide handen en voetballers kunnen vaak een bal passen met links of rechts. Echter mensen hebben vaak wel een voorkeur voor een kant. Dit is een optelsom van veel kleine genetische en andere invloeden, aldus Carolien de Kovel van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen in de Quest. Deze voorkeuren zijn ook onderzocht door Ulrich S. Tran en zijn collega Martin Volareck aan de Universiteit van Wenen.

Voor deze review studie is er gebruik gemaakt van twee verschillende studies waarbij ruim 15000 proefpersonen werden bestudeerd. In de introductie wordt eerst kort stilgestaan bij de studies uit het verleden naar de voorkeuren van links of rechts. Zo blijkt dat ongeveer 10% van de bevolking linkshandig is. In de topsport blijkt dit echter vaker voor te komen, maar ze zijn niet per definitie succesvoller als rechtshandige topsporters. Linkshandige blijken wel in het voordeel te zijn aldus Ulrich. Want als je als bokser altijd gewend bent om tegen een rechtshandige te spelen oftewel je spiegelbeeld, dan is het wel even aanpassen tegen een linkshandige. Deze resultaten zijn ook vergelijkbaar voor linksvoetige mensen. Volgens onderzoek blijkt linkshandig/voetig gunstiger te zijn inteamsporten, vechtsporten, schermen, dansen, skiën en zwemmen.

Dan zijn er nog mensen die bijvoorbeeld die voorkeur hebben voor het linkerbeen en de rechterhand, of andersom. Van de totale onderzoeksgroep bleek dat van de 1026 linkshandigendie werden onderzocht, 59 procent linksbenig was, 25 procent gemengd en slechts 17 procent rechtsbenig. Daarentegen had 67 procent van de 11397 rechtshandigen een rechtsbenige voorkeur, 30 procent een gemengde en slechts 3 procent gaf voorkeur aan de linkervoet (Zie onderstaande tabel voor meer informatie).

Op deze laatste percentage wil ik even veder op inzoomen. In research voor deze blog kwam ik een artikel tegen van een Ozzy Obioma die ook nieuwsgierig was naar het voorkeursbeen van profvoetballers in relatie met de schrijfhand. Hij geeft aan dat spelers als Lionel Messi, Diego Maradona, Johan Cryuff, Gareth Bale, Ryan Giggs, Robin Van Persie, Mo Salah, Antoine Griezmann, Paolo Dybala en David Silva allemaal linksbenige spelers zijn met een rechterschrijfvoorkeur. Het punt dat hij hiermee probeert te maken is dat linksbenige die met rechtsschrijven over het algemene het meest creatief ingesteld zijn. Hij geeft ook eerlijk aan geen wetenschappelijk bewijs te hebben voor deze hypothese.

Even terugkomend op de hoofdvraag van dit artikel van welk voorkeursbeen is nu in het voordeel? Deze vraag is deels hierboven al beantwoord en komt ook terug in de conclusie van het onderzoek namelijk dat gemengd en linksbenige positiever kan zijn in interactieve en niet-interactieve sporten. Waarbij er gesuggereerd wordt dat links en gemend voetige over betere coördinatie en snelheid beschikken en ook strategisch in het voordeel zijn.

Het onderzoek van Ulrich S Tran en Martin Volerack kent behoorlijk wat limitaties. Ja, het is een grote onderzoeksgroep echter veel te groot om detail gericht te kijken naar bijvoorbeeld wedstrijd specifieke elementen en de onderlinge niveau verschillen. Zoals bij vele wetenschappelijke studies is dit dan ook een aanbeveling voor volgend onderzoek. Wat ik met dit artikel heb willen schetsen is dat sporters onbewuste voorkeuren hebben voor een voorkeursbeen of hand. Maar wat doe je hiermee als coach? Ga je juist aan de slag om dit voorkeursbeen of hand sterker te maken? Of wil je juist inzetten dat spelers beide goed kunnen? Bekijk hier het Filmpje van Marc Lammers die het volgende hierover zegt: 

Als afsluiter van deze blog kun je als trainer het voorkeurs been ook als tactisch middel gebruiken. Bijvoorbeeld om spelers op te stellen aan de niet-voorkeurskant. Dus linksbenige staan op rechts of rechtsbenige spelers staan op links. Onbewust is de kans groot dat ze het voorkeursbeen voorrang geven waardoor ze spelers kunnen wegsturen in de diepte. Het mooiste voorbeeld is misschien wel de pass van Hakim Zyjech met zijn linker voet aan de rechterkant tijdens de wedstrijd Ajax – Bayern Munchen…  

Bronnen:

Tran US and Voracek M (2016) Footedness Is Associated with Self-reported Sporting Performance and Motor Abilities in the General Population. Front. Psychol. 7:1199. doi: 10.3389/fpsyg.2016.01199

https://qwenu.com/2020/05/23/are-left-footed-right-handed-football-players-genetically-wired-to-be-the-best-in-the-world-by-ozzy-obioma/

https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a34105197/waarom-schrijven-sommige-mensen-links/

Fotobron: YouTube.

Zo bouw je Respons-Inhibitie op (5 tips).
Dit is het effect van een (Ultra)Marathon op het B...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/