2 minutes reading time (459 words)

MVV deel 2

30

Het was voor mij dus een klein feestje dat ik was aangenomen op de Universiteit van Maastricht. Tevens was ik verheugd om met profvoetballers te gaan werken om te kijken of het trainen van executieve functies nu echt effect heeft op het voetbalveld. Het doel van project was om te bepalen of Cogmed training prestaties verbetert op getrainde en niet-getrainde werkgeheugentaken, executieve functies en het dagelijkse cognitief functioneren. Daarbij wordt er gekeken of de Cogmed training leidt tot betere voetbalprestaties, waaronder meer doelpunten, assists en besluitvorming op het veld.  

 Onze projectgroep bestond uit vier personen. Professor Rudolf Ponds was de leidinggevende en had ook veelal contact met de toenmalige hoofdtrainer Tiny Ruijs. In het projectgroep zat verder PhD student Kay Deckers en Dr. Dymphie in de Braek, die de opleiding tot Cogmed coach hebben gevolgd. Dit is namelijk noodzakelijk om met Cogmed te mogen werken. Tevens heeft Kay Deckers een onderzoeksaanvraag ingediend om zo licenties te krijgen die voor het onderzoek gebruikt worden. Mijn taak was om te kijken of de besluitvorming verbeterde, dit doormiddel van de LSPT test. Tevens assisteerde ik waar nodig.

Voor het onderzoek is gekozen voor een ´wachtlijst controle design´. Dit betekent dat aan de start van het project de spelers in twee groepen worden verdeeld. Eén groep start met de Cogmed Werkgeheugentraining (Experimentele groep) Training, terwijl de andere groep (Controle groep) geen Cogmed Werkgeheugen Training krijgt. Het onderzoek bestond uit drie testmomenten. Spelers werden gerandomiseerd ingedeeld in de controlegroep of de experimentele groep. Vervolgens werden alle spelers getest aan de hand van de neuropsychologische testen (NPO's) en de LSPT (Voormeting). Hierna kreeg de experimentele groep vijf weken de Cogmed Werkgeheugen Training. Als de vijf weken erop zitten volgt er een nameting. Tijdens de nameting wordt de experimentele groep en controlegroep opnieuw gemeten aan de hand van de NPO's en LSPT. Hierna werden de spelers gewisseld van groep. De controle groep werd de experimentele groep en de experimentele groep werd de controle groep. Hierop volgend heeft de experimentele groep vijf weken de Cogmed Werkgeheugen Training gedaan. Aan het eind van de periode heeft de laatste meting plaatsgevonden waarbij de experimentele groep en controle groep gemeten werden. We konden op deze manier ook kijken of er een lange termijn effect bij spelers was.

De volgende stap was om de spelers en technische staf te informeren over de plannen. Alles werd duidelijk verteld over Cogmed en de procedure, ook werd er gewaarschuwd dat het een intensief traject is en dat behoorlijk wat doorzettingsvermogen voor nodig is. De technische staf was eigenlijk direct enthousiast en dacht het jaar erop al in de eredivisie te spelen.. Ook werd het tiki taka voetbal van Barcelona aangehaald. Kortom de verwachtingen waren hoog en iedereen was enthousiast om met de Cogmed te gaan beginnen….

Axon Sports
Werkgeheugen ontwijken (C-M-C lus)

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/