3 minutes reading time (506 words)

MVV deel 3

30

Voor mijn afstuderen heb ik in samenwerking met de universiteit in Maastricht onderzoek gedaan naar het effect van cognitieve training bij profvoetballers. Dit onderzoek is gedaan bij het eerste elftal van MVV. In deze reeks artikelen vertel ik over dit onderzoeksproject. Vandaag deel 3 van dit onderzoek..

Nadat de technische staf en spelers waren ingelicht over het project was het tijd om van start te gaan met de 0-metingen. De Universiteit ging doormiddel van Neuropsychologische testen kijken hoe het gesteld is met de cognitie van de spelers. Ikzelf was verantwoordelijk voor de veldtest. Mijn onderzoek spitste zich toe op de vraag of spelers zich kunnen verbeteren op de LSPT-test (lees LSPT). Het gaat dan om een auditieve input, waarmee de voetballer vervolgens in het hoofd 'aan het werk moet': Hij hoort een kleur, kijkt om zich heen, ziet de kleur, gaat met de bal die richting uitdraaien, en schiet de bal zo nauwkeurig mogelijk tegen de bank. De snelheid van handelen is dan van groot belang, dus hoe snel kan de voetballer de input in zijn werkgeheugen verwerken.

Helaas beschikt MVV nog niet over een Footbenaut of de 360s voetbalkooi, dus ik moest de test met schoolbanken en camera's doen. De reden dat ik camera's ging gebruiken was om de resultaten betrouwbaarder te maken. Op deze manier kon ik de acties van de spelers nog een keer terugkijken. Daarbij heb ik ook gebruik gemaakt van testleiders die tijdens de oefening hielpen met turven van de acties. De afspraak was dat spelers één voor één naar de test kwamen, om zo te voorkomen dat ze niet afgeleid zouden worden. Het was wel lastig om een geschikt moment te vinden vanwege het drukke trainingsschema van de spelers. Je wilt namelijk dat spelers zo fit mogelijk de test gaan doen in plaats van uitgeput na een intensieve training. Het gevaar is dat het werkgeheugen dan deels is uitgeschakeld.

We zijn een uur bezig geweest om alles goed neer te zetten. We konden de test op kunstgras doen, wat ideaal is omdat we dan geen zorgen hadden over de ongelijkheid in het veld. Ballen zullen dan wat minder opstuiten, waardoor de resultaten een stuk betrouwbaarder zijn te noemen. Het was ook lastig om de juiste camera posities te vinden waarop je alles duidelijk kon zien. Toen dat eenmaal goed stond kon de test beginnen.

Zoals afgesproken was, kwamen spelers één voor één de test doen. En er werd fanatiek gereageerd op de test, en het werd eigenlijk een spelletje. Dus wie is nu het beste? Het werd eigenlijk strijd wie nu het snelste was zonder dat het ten koste ging van het betrouwbaarheid.

Toen de 0-metingen gedaan waren was het tijd om te beginnen met de Cogmed Werkgeheugentraining. Als eerste werd er individueel een startsessie gepland waarin de doelen duidelijk geformuleerd werden vóór de Cogmed. Maar ook de afspraken wanneer en welke dagen er allemaal getraind ging worden. Elke week werden de resultaten bekeken zodat de voortgang op de voet gevolgd kon worden.

In de tussentijd kon ik beginnen met de verwerking van de resultaten….. 

Kritische blik op 'Brain training'
Frank de Boer en ruimtelijk inzicht

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/