3 minutes reading time (592 words)

Neurofeedback Game Speciaal voor Voetballers

206

Sportbrein is altijd zeer nieuwsgierig naar de nieuwste innovatieve trainingsmethodes. In deze blog een voetbalspel dat je aanstuurt met je brein.

FIFA is misschien wel het meest bekende voetbalspel dat op Playstion, Xbox of PC te spelen is. Vele liefhebbers zitten vaak uren en uren met een controller in de hand te spelen. Maar wat zou het zijn dat je FIFA gaat spelen met je hersengolven? Een Israëlische startup voor sporttechnologie heeft een manier ontwikkeld om precies dat te doen in een poging atleten een voorsprong te geven op het echte veld. 

Het Israëlische bedrijf I-Brain-Tech is in 2017 opgericht door neurowetenschapper Dr. Konstantin Sonkin. Het idee achter zijn technologie is dat voetballers bewegingen visualiseren terwijl ze een EEG headset op hun hoofd hebben. De sensoren meten de hersenactiviteit die vervolgens overeenkomen met de gedachtes van de speler. Deze waarden worden vervolgend omgezet in daadwerkelijke acties op het scherm. Met andere woorden, de voetballer denkt aan een trap of beweging, waarna de avatar deze actie uitvoert op het scherm. Een belangrijk element is visualiseren van de bewegingen. Mensen zijn met training in staat om ons vrijwel alles in gedachten voor te stellen, of het nu gaat om iets wat we kennen, of iets wat we van plan zijn te gaan doen, of iets wat we zouden willen creëren. Onderzoek laat zien dat het brein weinig verschil kent of bewegingen in gedachten worden gemaakt of daadwerkelijk worden uitgevoerd. Bij het visualiseren van bewegingen zijn namelijk meerdere hersengebieden betrokken die ook actief zijn bij de feitelijke uitvoering van de beweging. Een interessant filmpje hierover is die van Erben Wennemars die dit uitstekend toepast:

"Stap één, de speler zet een sensorisch kapje op. Ze staren naar een scherm en besturen in feite een avatar, hun personage op het scherm, gewoon met hun verbeelding, "vertelt Marketing manager Ashley Rose tegen NoCamels.com "De speler kan een specifieke oefening selecteren om aan te werken. Als je bijvoorbeeld een voetballer bent, zou je willen werken aan strafschoppen. Je kiest de positie en vervolgens wordt je door het scherm gevraagd om de specifieke actie tot in detail voor te stellen."

I-Brain-Techkwam tot de conclusie dat het trainen van 25 minuten per dag met de videogame voor of na de training voetballers kan helpen om minstens 65 herhalingen van verschillende scenario's te krijgen. Vervolgens is dit product ook getest in de praktijk bij FC Zenit Sint Petersburg.De onderzoekers keken naar de prestaties van herhaalde vrije trappen voor en na de EEG interventie. De groep met hersentraining vertoonde een toename van 35% in trapnauwkeurigheid en een toename van 33% in balsnelheid. Ondertussen kon de controlegroep volgens de studie geen "statistisch significante verbetering" aantonen. Met deze hoopvolle resultaten behaalde i-BrainTech de tweede plaats in de Israëlische tak van de Startup World Cup 2021, een jaarlijkse internationale wedstrijd die veelbelovende bedrijven uit de hele wereld erkent waar deelnemers strijden om een kans om $ 1 miljoen te winnen. Voor een helder beeld van het product bekijk het onderstaande filmpje maar eens: 

Als innovatieliefhebber ben ik dan ook erg enthousiast om over deze nieuwe technologie te lezen. Al zal er nog wel onafhankelijk onderzoek nodig zijn om de effectiviteit te bewijzen. Het interessante is dat je visualiseren daadwerkelijk concreet kunt maken. Dit is ook direct het gevaar aangezien je met visualiseren juist creatief kunt gaan nadenken over wat er allemaal van je gevraagd wordt in een sport specifieke situatie. Ben dan ook erg benieuwd waar deze innovatie over een aantal jaar staat, de tijd zal het leren…

Bronnen:

https://www.sporttechie.com/i-braintech-simulations-video-games-mind-brain-training-athletes

https://i-brain.tech/en/

https://pixabay.com/nl/photos/eeg-integratie-2680957/

https://nocamels.com/2021/03/sports-ibraintech-athletes-performance-brain-training/

Performance Field voor Longa’30
Op deze manier kun je Tactische Vaardigheden Meten...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/