3 minutes reading time (524 words)

NeurOlympics, de Nieuwe Scout van AZ.

2

Cognitieve training begint steeds meer zijn intrede te doen in de topsport. In elke tak van sport is het brein van cruciaal belang. Er zijn ook vele bedrijven die cognitieve training aanbieden voor sporters. Vandaag Neurolympics van Brainfirst, de nieuwe scout die AZ gebruikt… 

 Op 11 april 2017 kwam de NOS met het nieuwsbericht over de breintest van AZ. Samen met PSV is AZ voorloper in het gebruik van cognitieve metingen. Talenten krijgen naast alle voetbaltesten ook een cognitieve test. Het programma NeurOlympics maakt een breinprofiel doormiddel van games die gespeeld worden op de tablet of PC. Met dit 'breinprofiel' kunnen de BVO's zien waar de specifieke kwaliteiten van de speler liggen. Paul Brandenburg, hoofd van de jeugdopleiding van AZ, ziet zeker een toegevoegde waarde van een breinprofiel. "Er zijn jongens die wij hoger hadden ingeschat, maar op basis van de testen lager scoorden. Dat helpt niet, maar andersom zijn er jongens die juist een extra groen vinkje achter hun naam hebben gekregen."

NeurOlympics maar wat is dit precies? Deze breintrainer wordt uitgevoerd door het bedrijf Brainfirst. Net als vele cognitie trainers is deze test online te maken. Middels vier games worden de cognitieve capaciteiten in beeld gebracht. De test duurt ongeveer 45 minuten en dan kan er direct bekeken worden hoe het brein ervoor staat.

Er is inmiddels ook media aandacht geweest voor deze Breintester. Zo heeft de NOS & Editie NL een rapportage gemaakt over NeurOlympics. Helaas zijn de video's beveiligd en kan ik ze niet invoegen in dit artikel. Zie daarom de onderstaande link om het alsnog te bekijken:

Klik hier voor NOS

Klik hier voor EditieNL

Nog niet iedereen is overtuigd van het nut van een breintest bij talenten. Zo laat de KNVB tegenover de NOS weten: "Er moet echt meer onderzoek gedaan worden, voor onze talenten gebruiken we het nog niet", zegt persvoorlichter Koen Adriaanse.

Niet alleen in de sport worden cognitieve spelletjes gebruikt om talenten te scouten. Het bedrijfsleven is ook constant opz oek naar de beste talenten die doorslaggevend kunnen zijn. NeurOlympics wordt ook gebruikt om talenten in het bedrijfsleven te scouten. Naast de reguliere sollicitatieprocedure kan er ook gekozen worden voor een breinprofiel. Een cognitief zwaar beroep is luchtverkeersleider waarbij concentratieverlies ernstige gevolgen kan hebben. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat het werkgeheugen een belangrijke rol speelt in de concentratie. Dit kan goed getest worden en de keuze voor een kandidaat beïnvloeden.

Persoonlijk ken ik NeurOlympics niet, maar als ik de wetenschap mag geloven kan het zeker nuttig zijn voor sporters. Eveneens ben ik met Paul Brandenburg eens dat elk stukje informatie nuttig kan zijn in de scouting en opleiding van jeugdvoetballer. Lerend vermogen, concentratie en inhibitie zijn allemaal onderdelen van het executieve systeem die belangrijk zijn voor een voetballer. Het is tegenwoordig mogelijk om deze onderdelen gericht te trainen middels cognitieve spelletjes. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het executieve systeem pas rond de leeftijd van 25 jaar volgroeid is. "Een langzaam groeiende boom kan uiteindelijk de hoogste boom worden", deze uitspraak komt van Neuropsycholoog Jelle Jolles die het belang van de hersenen duidelijk uitlegt in zijn boek 'Ellis en het verbreinen'. Later meer over over scouting en cogntievetesten..

(Fotobron: NeurOlympics, fourfourtwo) 

Willem II de Cognitieve profclub van Nederland
Dit gebeurt er als voetballers trainen met Neurotr...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/