5 minutes reading time (1088 words)

Praktijkman Leo Beenhakker en de Theorie van Professor Jelle Jolles.

166

Seizoen 2010 / 2011 - PSV – Feyenoord 10 – 0, dit is misschien wel het pijnlijkste verlies uit de historie van Feyenoord. Leo Beenhakker geeft de volgende dag een persconferentie met een zeer verhelderende verklaring…

Afgelopen week kwam ik op YouTube de wedstrijd van PSV – Feyenoord uit het seizoen 2010 – 2011 tegen. De meeste van jullie hoeven niet lang na te denken als ik zal vragen wat de uitslag was van deze wedstrijd. Zoals al gezegd inderdaad 10-0, Feyenoord werd deze wedstrijd van het veld geveegd door PSV. De dag na deze historische nederlaag kwam er een persconferentie met Leo Beenhakker, de technische directeur destijds. Al luisterend naar Don Leo viel mij een aantal zaken op die ik in dit blog graag met jullie wil delen. Leo Beenhakker is een vakman puur sang, zijn CV is enorm indrukwekkend en hij heeft een schat aan praktijkervaring. Hij probeert in deze persconferentie een verklaring te geven van deze enorme dreun. Luister maar:  

Feyenoord verkeerde destijds in die tijd in financieel zwaar weer, het spelerssalarisbudget ging terug van 19.5 miljoen euro naar 12.5 miljoen euro. Hierdoor was er geen ruimte om spelers te kopen of te huren. Consequentie was dan ook dat Feyenoord wel genoodzaakt was om terug te vallen op jeugdige talenten, en hier zegt ervaringsdiskundige Beenhakker later in de persconferentie zeer leerzame woorden over. Want heel veel wat Beenhakker zegt wordt ook in de theorie omschreven door Professor Jelle Jolles expert op het gebied van hersenontwikkeling. Hieronder verschillende fragmenten uit de persconferentie van Beenhakker met daarbij de theorie over de hersenontwikkeling van Professor Jelle Jolles.

Don Leo: "Erg wispelturig" – Jelle Jolles: "Vooral de Korte termijn consequenties" 

De hersenen van talenten zijn volop in ontwikkeling. Vermoedelijk na het vijftiende á zestiende jaar gaan bepaalde voorste hersendelen zich pas ontwikkelen.Het duurt gemiddeld tot na het twintigste jaar voordat de hersenen pas toe zijn aan zelfsturing en zelfevaluatie. Andere functies in de voorste hersendelen die pas later ontwikkeld worden zijn: Planning- en controlefuncties zoals probleemoplossend gedrag, planning en programmering van het eigen gedrag. Doordat deze functies later ontwikkeld worden kunnen jeugdigen directe consequenties van hun gedrag wel inschatten maar overzietde lange termijneffecten voor zichzelf en andere niet.Dit komt logischerwijs door het gebrek aan kennis en ervaring en deels ook doordat hun brein nog niet alle netwerken functioneel actief heeft die voor die inschatting nodig zijn. Om dit te illustreren heeft Sarah-Jayne Blakmore hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan het Institute of Cognitive Neuroscience, University College London een leuk experiment uitgevoerd.In het experiment bedenken adolescenten en volwassenen, terwijl ze de hersenscanner liggen, naar welke film ze die avond zullen gaan.Daarbij blijken hun hersenen op een heel andere plaatsen actief te worden: Bij jongeren achterin, bij volwassenen voorin. Balkemore heeft hier de volgend verklaring voor: De jongere vraagt zich eenvoudig af naar welke film zijn vriendje gaat en kiest deze vervolgens ook. De volwassene heeft veel complexere redenering. Waar heeft hij of zij zin in? Waar houdt zijn gezelschap eventueel van? En welke bioscoop? Te ver weg dan is geen tijd om na afloop nog een biertje te drinken. Het leuke  is dat de keuze voor de film precies hetzelfde is echter het keuze proces verloopt volstrekt anders.

Don Leo: "Knul, ga genieten en zoek het lekker uit" – Jolles: "Steun, Sturing en Inspiratie" 

Volgens Jolles zal het talent zelf de wereld moeten leren ontdekken. Het is van belang om ervaringen te krijgen en die ervaringen kunnen zowel positief als negatief zijn. Faalervaringen zijn net zo belangrijk als de positieve ervaringen. Echter nu komt het belangrijkste- en daar doelt Leo Beenhakker ook op - namelijk: Ervaringen die talenten opdoen moeten wel worden opgedaan in een geborgenheid, en dat is wat trainers / coaches/ clubs dienen te bieden. Geef als opleider een steeds ruimer kader waar binnen het talent die vrijheid kan gaan ervaren. Vrijheid in geborgenheid. Hij krijgt feedback, leert over zichzelf en over de consequenties van zijn handelen. Dit is natuurlijk mooi omschreven, in de voetbalwereld wordt deze feedback soms duidelijk gegeven aan talenten kijk maar:

  Don Leo: "Het stallen bij Excelsior" Jolles: "Ontwikkeling in relatie tot de omgeving"

Het jeugdige Ajax van vorige seizoen is misschien een mooi voorbeeld hoe talent zich kan ontplooien tot geweldige prestaties. Ajax heeft de luxe om spelers te laten ontwikkelen in Jong Ajax die in de Keuken kampioen divisie spelen. Eenmaal gerijpt kunnen ze daardoor sneller de stap maken naar Ajax 1. Beenhakker had destijds ook hetzelfde plan met de talenten van Feyenoord door ze te laten stallen bij Excelsior, echter door omstandigheden verliep het toch anders. Voor deze tussenstap heeft Jolles een simpele maar krachtige metafoor voor de ontwikkeling van het brein: "De eerste verdieping en de zolder van een huis kunnen pas gebouwd worden als de kelder en de begane grond klaar zijn!".

Don Leo:" 7 jongens van onder 20" - Jolles: "De talentontwikkeling loopt door tot in de volwassenheid" 

Op zich is het heel goed dat we jeugdigen in staat stellen om te leren zelfstandig te functioneren. Echter, ze kunnen dit niet uit zichzelf. De ontwikkelende hersenen zijn nog niet goed in plannen, prioriteren en oorzaak en gevolg met elkaar in verband brengen. Beenhakker omschrijft dit mooi als volgt: "Blijf kort bij elkaar spelen en blijf overeind, en dan zie je vervolgens nog 6 a 7 spelers voor de bal lopen en dat is nu het verschil tussen Talent en kwaliteit". "Het vermogen om creatieve wijze problemen op te lossen, de ontwikkeling van de kennis en diens persoonlijke groei, waardoor het zich zo goed mogelijk kan invoegen in de complexe sport omgeving, dat is waar het om draait", aldus Jolles.

Don Leo: "Kwaliteit is wat anders als Talent"

De reden waarom ik deze persconferentie zo geweldig vind is dat hij alles beschrijft uit eigen ervaring. Vele trainers, waaronder ikzelf, verdiepen ons in de wetenschappelijke theorie om dit vervolgens toe te passen in de praktijk. Echter Leo beenhakker heeft veel meegemaakt en kan zeer goed omschrijven wat talent is en wat de consequenties zijn van talent te vroeg brengen. En het leuke wat hij zegt is ook allemaal terug te vinden in de literatuur zoals het boek Ellis en het verbreinen van Professor Jelle Jolles. Alles wat hij zegt is ook weer te verklaren aan de hand van de hersenonderzoeken die er gedaan zijn. In deze blog heb ik proberen deze koppeling te maken. En wil afsluiten met de visie van Don Leo op talent die met daarin de onderliggende kennis van wetenschap!

Samenwerking tussen Sportbrein & De Jeugdopleiding...
De Kracht van even Geen Trainer!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/