3 minutes reading time (683 words)

Profvoetballers onder de fMRI scan: Dit is het verschil met ‘Amateurs’!

80

Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken gedaan naar het brein van Profvoetballers. Dit is vaak op basis van neuropsychologische testen. Onderzoeker Bishop heeft doormiddel van fMRI gekeken wat het verschil is tussen amateur en profvoetballers…

 De Zweedse onderzoeker Vestberg is een voorloper in onderzoek naar executieve functies in relatie met sportprestaties. Zijn onderzoek concludeert dat voetballers die op het hoogste niveau spelen beschikken ook over betere executieve functies in vergelijking met spelers die op een lager niveau uitkomen. Nu gaan onderzoekers een van de Brunel Universiteit in Londen een stapje verder. Want welke gebieden in de hersenen worden geactiveerd bij profvoetballers in vergelijking met amateurs?

Om dit goed te onderzoeken is er een fMRI gebruikt. De afkorting fMRI staat voor functional MRI, functional Magnetic Resconance Imaging en is een speciale MRI-techniek die wordt gebruikt in het moderne hersenonderzoek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van een computer zichtbaar wordt gemaakt in een driedimensionaal beeld. De fMRI is uitgerust met een video monitor waarop verschillende clips getoond kan worden. Hiernaast krijgen de spelers ook een drukkop in de handen waarmee ze vragen kunnen beantwoorden.

Voor het onderzoek zijn 39 spelers geselecteerd met verschillende achtergronden. De 39 spelers werden ingedeeld in drie groepen gebaseerd op ervaring. Eenmaal in de fMRI tunnel kregen de proefpersonen verschillende video's te zien. Op de video is een speler te zien die richting de proefpersoon dribbelt. Vervolgens maakt de speler in de video een schijnbeweging en gaat een kant op. De onderzoekers hebben deze video opgeknipt in verschillende clips. De voetballers die in de fMRI liggen krijgen steeds verschillende clipjes te zien en moeten voorspellen waar de speler in het filmpje heen gaat (Links/Rechts). Op deze manier moet het brein dus anticiperen en een voorspelling maken wat de aanvaller gaat doen. Vervolgens moeten de spelers middels het knopje in de hand aangeven waar ze denken dat de speler heen gaat. Tegelijkertijd wordt er gekeken welke gebieden in de hersenen worden geactiveerd.

Het onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of Sport and Exercise Psychology laat als eerste zien dat spelers die uitkomen op een hoger niveau beter de richting kunnen voorspellen van de tegenstander in het filmpje. Hiernaast kunnen getrainde voetballers ook sneller reageren in vergelijking met amateurs. De hersenscans laten zien dat betere spelers meer hersenactiviteit hebben in de executieve functies en oog-hand coördinatie in vergelijking met voetballers die lager spelen. Hoofdonderzoeker Daniel Bishop zegt het volgende over de resultaten tegen CNN: "De fMRI data laten zien dat gebieden in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor bewegingen en keuzes in de hersenen, bij profvoetballers meer geactiveerd worden in vergelijking met de amateur voetballer". Deze conclusie ligt in lijn met andere vergelijkbare onderzoeken waarbij topsporters sneller en accurater kunnen beslissen dan de voetballers op amateurniveau.

De eerste vraag die mij eigenlijk te binnen schiet is wat de praktische relevantie is van dit onderzoek? Dat profvoetballers sneller en accurate keuzes kunnen maken is ook in lijn van de verwachting. Hierop zegt Daniel Bishop: "We believe this greater level of neural activity is something that can be developed through high-quality training, so the next step will be to look at how the brain can be trained over time to anticipate the moves of opponents,". Even vertaald: Dit onderzoek is een start wat aantoont welke gebieden belangrijk zijn tijdens het voetballen in een verdedigende situaties. Dus het anticiperen en inschatten wat de tegenstander gaat doen. De volgende stap is om te onderzoeken hoe deze gebieden ook specifiek getraind kunnen worden.

Persoonlijk vind ik het een zeer interessant onderzoek. Er wordt aangetoond welke hersengebiedener allemaal geactiveerd worden tijdens verdedigende situaties. Zoals al eerder beschreven, zijn er cognitieve trainers op de markt die dezelfde hersengebieden specifiek trainen. Op deze manier is het in theorie dus mogelijk om verdedigende kwaliteiten te trainen achter het scherm. Een extra kans is het vertalen naar de praktijk.. Dit gaat dan om extra gestimuleerde training die specifiek is voor bepaalde hersengebieden. Hiernaast moeten we ook niet vergeten dat er al voldoende oefenstof is om beter leren te verdedigen… Even een video om te laten zien hoe profvoetballers nu echt verdedigen:

Fotobron: Jooyeun Lee.

De link naar het onderzoeksartikel: https://www.researchgate.net/publication/235605109_Neural_Bases_for_Anticipation_Skill_in_Soccer_An_fMRI_Study


Hoe goed is het Brein van een Trainer/Coach?
Train het Sportbrein met Beyond Sports..

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/