4 minutes reading time (841 words)

‘Soms ben je een klootzak’

247

Debuut als hoofdtrainer voor Timo Kleinhesselink bij FC Dinxperlo, geschreven door regiokrant De Band 

Door Karin Stronks

DINXPERLO – Timo Kleinhesselink (30), geboren en getogen in De Heurne, is de nieuwe hoofdtrainer van het vlaggenschip van FC Dinxperlo. Voor hem is het de eerste keer dat hij volledig verantwoordelijk is voor een eerste elftal. Saillant detail, het is 'het eerste' van zijn geboortegrond. Vanaf seizoen 2022/2023 zal Timo het eerste elftal van de Dinxperlose vierdeklasser trainen en begeleiden in de competitie. "Het team staat er goed voor, promoveren naar de derde klasse KNVB zit er nog altijd in… Ik kijk er naar uit om hier in Dinxperlo te beginnen, het eigen dorp, interessant en spannend!"

We lopen langs het veld naar de kantine, Timo groet vrijwel iedereen die hij tegenkomt, mensen kennen hem. Hij grijnst: "Ja dat is wel een extraatje, dat je hoofdtrainer wordt dichtbij je roots… Misschien verwachten mensen dan ook wel meer van je… We gaan het zien, ik ga m'n best doen, ik kijk er naar uit om hier te beginnen!"

Als klein jongetje gaat Timo op voetbal, hij wordt lid van DZSV. Hij speelt in de verdediging, links achter. "Op mijn veertiende begon ik met het trainen van een team, bij Ajax Breedenbroek, dat vond ik erg leuk om te doen. Intussen speelde ik zelf ook nog in de competitie, tot mijn 24ste heb ik actief gevoetbald naast het trainerschap. Daarna ben ik me volledig gaan focussen op het training geven."

Hij volgt opleidingen en loopt stage bij diverse clubs, ook betaald voetbal, heeft inmiddels de diploma's UEFA C en B op zak. "Ik hoop nog te worden toegelaten voor UEFA A. Met B mag je elftallen trainen tot de tweede klasse KNVB. Heb je UEFA A in de pocket dan kun je ook assistenttrainer betaald voetbal worden."

Profclubs
Timo leert tijdens de opleidingstijd veel trainers kennen. En ook hoe verschillende oefenmeesters een elftal leiden. "Van elke trainer leer je wel iets. Wat niet bij je past maar zeker ook zaken waar je juist wel veel aan hebt. Ik heb heel veel ervaring opgedaan als assistent trainer. Heb veel mee mogen kijken, ook bij profclubs. Bij Excelsior Rotterdam heb ik linietraining mogen geven. Veel geleerd, veel ervaring opgedaan. Ja, en nu ga ik naar mijn eigen dorp, als hoofdtrainer. Ik kijk er naar uit!"

FC Dinxperlo neemt contact op met Timo en legt hem de vraag voor of hij hoofdtrainer wil worden bij de Dinxperlose club. "Dan volgen gesprekken, met het bestuur, met de staf van het eerste en ook met de spelersgroep. We hebben met z'n allen besloten dat ik vanaf seizoen 2022/2023 als hoofdtrainer van start ga. Het voelt goed!"

Of hij zenuwachtig is om als hoofdtrainer voor een elftal te staan? Timo glimlacht en schudt zijn hoofd. "Door de jaren heen heb ik zo vaak voor groepen gestaan, nee zenuwachtig ben ik niet. Het wordt nu wel de eerste keer dat ik eindverantwoordelijk ben. Dus zelf beslissingen moet nemen. Je zult ook minder leuke dingen moeten besluiten, wie er niet speelt bijvoorbeeld, ja en dan ben je soms een klootzak. Goed communiceren is hier van belang en bij FC Dinxperlo kunnen de jongere spelers ook minuten maken in bijvoorbeeld O23. Maar ik ga er met een goed gevoel in."

Hij is nu nog assistent trainer bij Longa'30 Lichtenvoorde, bij Dennis van Toor. Komende zomer neemt Timo daar afscheid. En dan is het augustus, hoe begint een hoofdtrainer? "Ik ga individuele gesprekken met de spelers aan, wat verwachten ze van zichzelf, maar ook, wat verwachten de spelers van mij? Hebben ze doelen waar ze naartoe willen werken? Leggen met name jonge spelers de lat niet te hoog? Deze gesprekken zullen we een paar keer per jaar voeren om te checken of het nog goed gaat, wat beter kan, hoe zitten de spelers in hun vel en in de groep?

We beginnen met een selectie van zestien spelers en twee keepers. En de staf, waaronder de teammanager, de assistent-trainer, keeperstrainer, verzorger en een assistent-scheidsrechter. Dat is ook nodig, om mij scherp te houden, om elkaar een spiegel voor te houden. We moeten het samen doen." Zestien man lijkt veel. "Klopt maar dat moet wel vanwege blessures die zich sowieso zullen voordoen."

Plezier
Het eerste elftal traint twee keer per week en komt uit in de vierde klasse C KNVB. "De vierde klasse kan nog wijzigen, het team staat er goed voor, er is kans op promotie. Ik hoop dat ze dat redden, zou ook leuk zijn voor de scheidende trainer Iwant Went die na dit seizoen naar 's Heerenberg vertrekt." Promotie naar de derde klasse, zou dat voor de trainer en de doelstelling wel wat veranderen? "Zeker. Als we vierde klasse blijven zal promotie een doel zijn, in de derde klasse is dat waarschijnlijk eerst handhaven." Hoe bouwt Timo de trainingen op? "Mijn doel is om trainingen aan te bieden die plezierig zijn, dat de spelers er lol in hebben. En dat ze er stiekem iets van leren, dat ze zich ontwikkelen."

Orginele Link:

https://www.de-band.nl/nieuws/sport/400985/-soms-ben-je-een-klootzak-

De Magie van intuïtie
Het Eindresultaat: Performance Field Longa’30

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/