4 minutes reading time (846 words)

Sportbrein was onderdeel van de Masterclass van Pelota..

95

Begin 2018 is Sportbrein onderdeel geweest van de Pelota Masterclass in de Topsporthal in Doetinchem. Doormiddel van SMARTGOALS werden skills in combinatie met het brein gericht getraind. Lees hier meer over dit evenement...   

Pelota is de voetbalschool die opgericht is door de gebroeders Milenko en Stojan Visser. De broers hebben een duidelijk visie met de voetbalschool. Zo brengt Pelota de cultuur, vrijheid en Skills (Technische vaardigheden) van de straat naar het veld. In een vertrouwde omgeving leren spelers een eigen invulling te geven aan de skills en bewegingen. Daarnaast staat winnaarsmentaliteit van de straat, ontwikkeling, Durf / Lef – Showen van Skills en respect centraal. Spelers worden onderdeel van de Pelota famillie, dit geeft een gevoel van vrijheid in het creatief zijn en ontdekken van eigen vaardigheden.

Wekelijks worden er groeps en individuele trainingen verzorgd. De bewegingen/skills kunnen de eigenaren zonder enige moeite voordoen. Kinderen kijken vaak met grote ogen hoe de bal op een magische wijze bewerkt wordt met de voeten. Door het perfect voordoen van Pelota trainers worden de spiegelneuronen geactiveerd bij deze talenten. Ons unieke brein is namelijk in staat om iemand te spiegelen door alleen maar naar diegene te kijken. Dit komt doordat we spiegelneuronen hebben. Deze spiegelneuronen begeven zich in de motorische cortex die onze bewegingen programmeert. Dat zijn zenuwcellen in het brein die zowel actief zijn bij het uitvoeren van een handeling als bij het alleen maar kijken naar die handeling. Milenko zegt hierover: 'De kinderen krijgen les van de beste trainers, maar ze leren ook door kijkgedrag veel van elkaar.' Spiegelneuronen zijn erg belangrijk in de visie van Pelota. Spelers zien niet alleen skills en passeerbewegingen, maar ook inspirerende trainers met persoonlijkheid. Die niet alleen positief zijn maar vooral realistische. Deze trainers kunnen erg genieten van de speler die lef toont door het proberen van skills, acties, passeren en goals maken.

In de Masterclass stonden de volgende thema's centraal: 'van de straat naar het veld' en 'het belang van hard werken'. Elke dag werd er aandacht besteed aan het kunnen toepassen van de Skills in verschillende voetbalsituaties. In de ochtend kregen de aanstormende talenten verschillende oefeningen waarbij balcontrole veelvuldig getraind werd. Na een gezonde lunch werden er filmpjes getoond van verschillende topvoetballers. Op deze manier werden spelers nieuwsgierig gemaakt. Dit is volgens Hoogleraar Jelle Jolles essentieel voor de ontwikkeling van talenten. Ouders, coaches en docenten zijn verantwoordelijk om de voorwaarden te creëren waarbinnen de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Vervolgens is het de kunst om talenten nieuwsgierig te maken. Nieuwsgierigheid is essentieel voor een optimale ontwikkeling van talent van kinderen. Het is daarom belangrijk voor trainer/coach om voor verbreding te zorgen, aldus Jolles.

Bekijk hier een korte impressie van de Masterclass (Klik hier als het filmpje niet verschijnt)

Sportbrein was ook aanwezig met de SMARTGOALS. Het prikkelen van het brein stond centraal in de oefeningen. Doormiddel van gerichte oefeningen werden diverse breinfuncties getraind. Motor-inhibitie was een belangrijk onderdeel, dus het uitstellen of veranderen van keuzes. De geleerde voetbalhandelingen werden bij de SMARTGOALS toegepast. Spelers leerden op deze manier welke bewegingen ze konden toepassen bij een bepaalde richtingsverandering (creativiteit en controle in het 'op het laatste moment veranderen/aanpassen).Want uiteindelijk betekend snelle oriëntatie dat spelers meer tijd hebben voor een keuze. De trainingscombinatie motor-inhibitie en voetbalhandelingen versterken elkaar. Deze trainingsleer wordt ook wel 'dual task' genoemd, letterlijk vertaald: 'twee taken'. Het gaat dan om een motorische taak én een denktaak tegelijkertijd uitvoeren. In sportspecifieke situaties moet je, bij een motorische taak, denken aan basistechnieken zoals het dribbelen bij het voetbal of bij hockey. Naast motorische taken heb je ook cognitieve taken dit zijn onder andere: 'informatie verwerking', 'ruimtelijk inzicht' en 'beslissingssnelheid'. Bij 'dual task' gaat het erom dat deze taken tegelijk uitgevoerd worden. Deze manier van trainen blijkt effectief te zijn om motorische en cognitieve taken sneller te ontwikkelen. Snelle oriëntatie (Cognitief) betekent meer tijd voor je keuze van passeren, aannames in de ruimte etc. En een betere techniek (Motorische) betekent meer zelfvertrouwen en meer rust in het scannen van je omgeving. Rinus Michels beschrijft dit ook in zijn: (Het voetballeerproces uit Teambuilding, als route naar succes): waarin de jeugdspeler met vallen en opstaan onbewust (Dual Task) hun technische, tactische, mentale en fysieke kwaliteiten ontwikkelen om een partijtje te spelen.

De jeugdtalenten, die bijna allemaal in de jeugd van De Graafschap, Vitesse, NEC of Ajax spelen hebben in de twee dagen veel geleerd. In een interview voor de Gelderse Post geeft Nick (10) aan dat hij erg naar zijn zin heeft gehad tijdens de Masterclass. 'ik vind dit heel leuk. We doen verschillende oefeningen, je krijgt echt een betere techniek. Zo heb ik een move geleerd van Stojan waarbij je een schaar maakt met een akka er achteraan'. Het goed voordoen is cruciaal om de spiegelneuronen te activeren. In combinatie met de Smartgoals wordt het brein via een Dual Task verder ontwikkeld. Kortom leerzame dagen. Eigenaar Milenko Visser hoopt op meer Masterclasses in de toekomst: 'Het is mooi dat we in de Topsporthal deze allereerste editie hebben, maar we hopen dit ook te gaan doen in andere steden buiten Gelderland'..

Meer informatie over Pelota: https://www.pelota-academy.nl/

Een Combinatie tussen de Footbonaut en Smartgoals:...
Nieuwe insteek bij Opleiden: Ga Gericht bezig met ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/