3 minutes reading time (659 words)

Techniektraining 3.0 (Gebaseerd op EMDR)

142

Techniektraining, oftewel basisvaardigheden aanleren is op verschillende manieren in te vullen. Elke club heeft hierin zijn eigen visie. Lees hier over een nieuwe vorm van Techniektraining onder Dual Task condities..

Hoe goed ben je baas over de bal? Er zijn veel verschillende trainingsmethodes om techniek te trainen. In vakjargon wordt er vaak gesproken over de 'Coerver' methode die zegt dat je bewegingen geïsoleerd moet aanleren zonder weerstand. Hiertegenover staat de KNVB die inzet op; "voetballen leer je door te voetballen". Deze gedachte komt voort uit het straatvoetballen waarbij kinderen zoveel mogelijk onder weerstand het spelletje zich leren eigen te maken. Alles met als doel dat bewegingen ingeslepen worden zodat ze 'gedachteloos' uitgevoerd kunnen worden. De wetenschap stelt steeds vaker dat het werkgeheugen het beste belast kan worden tijdens het inslijpen van bewegingen. Dit wordt ook wel Dual-task omstandigheden genoemd (Twee taken).

Naast Sportbrein werk ik ook een praktijk voor orthopedagogiek. Hier begeleiden wij veelal kinderen met angsten en depressies. Acceptatie en Commitment theorie is hierin een belangrijk onderdeel. Echter we zijn sinds kort ook bezig met EMDR. EMDR staat voor 'Eye Movement Desensitization and Reprocessing'. Dit is therapie voor mensen die te maken hebben gehad met een traumatische ervaring en hier last van blijven houden. deze therapie is 1989 ontwikkeld door een psychologe Shapiro. De kern van EMDR is dat de patiënt een traumatische herinnering ophaalt terwijl deze tegelijkertijd oogbewegingen maakt. Een meta-analyse van patiënt- en laboratoriumonderzoeken heeft aangetoond dat het maken van deze oogbewegingen de levendigheid en onaangenaamheid van de herinnering doet dalen (Lee & Cuijpers, 2013). Door het maken van oogbewegingen wordt er een beroep gedaan op de beperkte bronnen van het werkgeheugen (WG), waardoor er onvoldoende capaciteit overblijft voor het volledig en gelijktijdig ophalen van de traumatische herinnering. Het gevolg van de competitie tussen deze twee taken is dat de herinnering minder levendig en onaangenaam wordt. In dit filmpje wordt dit nogmaals duidelijk uitgelegd.. 

Maar wat heeft dit met Sporten te maken? EMDR maakt gebruik van een Dual task (Herinnering en oogbewegingen). Door het werkgeheugen te belasten neemt de lading van de herinnering af. Er zijn verschillende trainingsmethodes die op dual task gebaseerd zijn. Neem bijvoorbeeld de Senseball, de bal die aan een touwtje zit. Tijdens oefenen wordt het werkgeheugen ook nog eens belast met bijvoorbeeld rekenopdrachten (Zie het eerste filmpje). Dus de tafel van 10 opnoemen tijdens het ritmische bewegingen.

Een andere methode die gebruik maakt van een Dual task is Life Kinetik. Het principe van Life Kinetik is dat het brein continu bezig gehouden wordt. Doormiddel van 'leuke' motorische spelletje wordt er steeds een beroep gedaan op het werkgeheugen. Daarnaast zitten in 'Chaos' partijvormen ook een Dual Task in verstopt. Neem bijvoorbeeld Julian Nagelsmann, de huidige trainer van Hoffenheim die volgens zijn opvolger Alfred Schreurder niks anders doet. 'Het is ongelooflijk vermoeiend,' zegt Alfred Schreuder, 'Maar dat is precies zijn bedoeling. Als de spelers doorhebben hoe een oefening werkt, stopt hij de oefening en komt hij met nieuwe regels.' EMDR maakt zoals gezegd van oogbewegingen. Het naar links en rechts gaan heeft dus een zeer sterke invloed op het belasten van het werkgeheugen. Wat als je nu balvaardigheidsoefeningen gaat doen met het protocol van EMDR? Zullen bewegingen sneller inslijpt worden? Als we de wetenschap mogen geloven zal dit kunnen. Echter ik heb deze Hypothese nog niet getest. Er zijn verschillende 'Self-EMDR' filmpjes op internet te vinden, neem bijvoorbeeld dit filmpje:

Een leuk experiment zal dus kunnen zijn dat spelers balvaardigheid oefeningen gaan doen al kijkend naar het filmpje. Daarnaast zal een trainer ook bewegingen kunnen maken met de vingers waar spelers heen moeten kijken. Maar werkt het? Geen idee. Moet er ook direct bij vermelden dat ik zelf geen EMDR coach of therapeut ben. Ik heb de wetenschap erachter bestudeerd en geprobeert te koppelen aan de sportpraktijk. Zelf ben ik van overtuigd dat deze hypothese in het rijtje kan komen tussen Senseball, Life Kinetik of Chaosvormen. Dus SEMDR (Sports Eye Movement Desensitization an Reprocessing')..

‘Doodles’ op het trainingsveld, een toevoeging voo...
Gloednieuwe Studie: Het Effect van Smartphone gebr...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/