2 minutes reading time (326 words)

Test je werkgeheugen

53

 Inmiddels heb ik al verschillende artikelen gepubliceerd over werkgeheugen en sportprestaties. Maar hoe goed is nu jouw werkgeheugen? BeterBrein heeft een aantal simpele spelletjes beschreven om het werkgeheugen op een leuke manier te testen.

Het makkelijkste is dat je met dit even met z'n tweeën doet.

Achteruitspellen.
Vraag een woord achteruit te spellen.

Gaat het makkelijk of haperig?
En waar gaan de ogen heen tijdens het spellen?
- Naar boven: Visueel-Ruimtelijk werkgeheugen
-Naar onder/naar de zijkant: Auditief werkgeheugen.

Digitspan Auditief
Noem een rijtje met drie of vier cijfers. De ander noemt dit rijtje achterstevoren op. (Dit moet in het hoofd gebeuren, en niet eerst opnoemen). Lukt het om drie cijfers op te noemen? Bedenk een nieuwe reeks cijfers alleen nu met vier cijfers.

Digitspan visueel
Deze lijkt veel op de auditieve versie. Je schrijft een rijtje van drie cijfers op en laat dit enkele seconden aan de ander zien. Deze schrijft het rijtje achterstevoren op (Dit mag alleen in het hoofd en niet opzeggen). Gaat dit goed bedenk dan een nieuwe reek cijfers alleen nu met vier cijfers.

Is er een verschil tussen auditief en visueel?

Working Memory Challenge

Cogmed heeft ook een spelletje ontwikkeld om je visuele werkgeheugen te testen. 

De weg vragen
Vertel een korte (fictieve) route die de ander niet kent. De ander gaat na of de route onthouden wordt door het visuele werkgeheugen (dus beelden voor je zien van wat er verteld wordt) of het auditieve werkgeheugen (dus de vertelde route in tekst, bijvoorbeeld door steekwoorden te gebruiken).

Telefoonnummer onthouden.
Zeg je telefoonnummer op. De ander probeert deze te onthouden. Ga na of je de cijfers voor je ziet (Visueel) of ze in je hoofd herhaalt (Auditief).

Op de kop lezen.
Probeer een paar regels tekst op de kop te lezen. Hierbij gebruik je je visuele werkgeheugen omdat je de woorden in gedachten om moet draaien.

Dit zijn enkele voorbeelden van simpele werkgeheugen testjes. Op het moment dat je je werkgeheugen uitgebreider wilt gaan testen en eventueel verbeteren, neem dan contact op met een (neuro)psycholoog of orthopedagoog die hierin is gespecialiseerd. 

Cognitie en (prof)voetballers
MVV

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/