3 minutes reading time (601 words)

Tip voor Trainer/Coaches: Train ‘Motor inhibitie’!

89

"Toptalenten zijn met name beter in staat hun motoriek snel aan te passen" dit is een verkorte uitleg van 'Motor Inhibitie'. Deze breinfunctie is uitstekend te trainen, lees hier hoe…  

De Nederlandse onderzoeker Lot Verburgh heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar breinfuncties en voetbalprestaties bij jeugdvoetballers op het allerhoogste niveau. Hier heeft ze zich gericht op drie belangrijke onderdelen van het executieve systeem namelijk: Motor Inhibitie, Aandacht en het Visuele Werkgeheugen. Het tegenhouden-uitstellen van impulsen of keuzes wordt ook wel Inhibitie genoemd. Even een mooi voorbeeld van Motor Inhibitie in de sport:

Aan het onderzoek van Verburgh hebben 48 hoog getalenteerde voetbalspelers meegewerkt (gemiddelde leeftijd: 11;9 jaar). De vergelijkingsgroep bestond uit 42 amateurvoetballers met gemiddelde leeftijd van 11;8 jaar. Om te onderzoeken wat het verschil is bij Motor Inhibitie is er gekozen voor de 'Stop Signaal taak'. Bij het visuele werkgeheugen is er gekozen voor de adaptieve versie van taken, ontwikkeld door Berman-Nutley. De laatste test die gebruikt is, is de 'Attention Netwerk Test', deze meet de alertheid en oriënterende aandacht van een speler. De resultaten uit het onderzoek zijn wisselend en een significante verschil is gevonden op 'motor inhibitie'. Verburgh zegt hierover tegen Sportknowhowxl: "Toptalenten zijn met name beter in staat hun motoriek snel aan te passen. Dat kan van cruciale betekenis zijn. Als er plotseling toch een speler van de tegenpartij opduikt, moet je anders bewegen en denken dan eerder gedacht. Die aanpassing van gedrag op het allerlaatste moment kan van voetballers echte toppers maken.". Op vlakken als reactiesnelheid en geheugen scoren de profvoetballers bovengemiddeld maar niet significant. Meer wil je meer weten of dit onderzoek? Lees hier de blog en bekijk de zeer verhelderende uitleg over dit onderzoek.

Maar hoe train je nu 'Motor Inhibitie'? Het is de uitdaging om spelers de gemaakte keuzes of impulsen te laten tegenhouden of uitstellen. Een belangrijke test waarop ik mijn oefeningen heb gebaseerd is de Strooptest. Lees even de volgende woorden: Rood, Blauw, Oranje. Niet zo moeilijk lijkt me? Maar lees eens de kleuren van de volgende woorden: Groen, Geel, Paars. Waarschijnlijk ging dit een stuk lastiger? Deze test is ontwikkeld om tegenstrijdige reacties op te roepen. Op deze manier gaat het echt om het onderdrukken van dat automatisme.

Met deze kennis gebruik ik de SMARTGOALS zoals hier met Graafschap JO13-1 talent Stan van Dillen. Stan krijgt auditief een kleur te horen (Blauw/Oranje), deze impuls moet hij tegenhouden-uitstellen (Instructie blauw: pass door oranje, Instructie oranje: Pass door blauw): 

 Belangrijk om te vermelden is dat ik hier gebruik maak van auditieve instructies. Keuzes in voetbal worden veelal gemaakt op basis van visuele prikkels. Zo werk ik ook wel kleuren bordjes blauw/oranje. Spelers moeten eerst kijken welk bordje ik laat zien en vervolgens moeten ze deze impuls tegenhouden – uitstellen. Een andere oefening die ik gebruik is de volgende:

 In de video zie je kinderen tegenover elkaarop de voorvoetjes 'dribbelen'. Op een gegeven moment laat ik twee Smartgoals (Chris Heger) oplichten. Nu mogen ze niet door hetzelfde doeltje. Hierdoor moeten kinderen snel reageren en anders bewegen dan eerder gedacht. In de video is ook te zien dat sommige kinderen de laatste impuls tegenhouden-uitstellen en veranderen van doeltje.

Nu train ik verschillende individuele spelers en groepen met Smargoals. Er zijn ook vele mogelijkheden om 'Motor inhibitie' te trainen zonder Smartgoals. Bijvoorbeeld met kleuren petjes of auditieve instructies. Hiernaast zijn er meer dynamische sporten waarin 'Motor Inhibitie' een belangrijke rol speelt, bijvoorbeeld in: Hockey, Basketball, Rugby of Volleybal. Dit zijn namelijk ook sporten waar spelers moeten dealen met snel wisselende situaties.

Wil je meer weten over het trainen van 'Motor Inhibitie'?

neem gerust contact met me op. Timo@sportbrein.com of 0645913949. 

#3 Fantastische Sportcomplexen Ter Wereld…
Lees hier wat er gebeurt in het Brein van een Tops...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/