4 minutes reading time (873 words)

Unieke kans om het SportBrein beter te begrijpen..

140

De EMOTIV Insight, deze EEG headset haalt het breinonderzoek uit het laboratorium. Met deze nieuwe tool hoopt Sportbrein het brein beter te gaan begrijpen…  

Wat is de transfer en de trainbaarheid van specifieke breinfuncties bijvoorbeeld 'inhibitie' in relatie met leeftijd? Deze 'million dollar Question' houdt me wekelijks bezig. Voor Sportbrein probeer ik de wetenschappelijke kennis over het brein te vertalen naar het veld. SMARTGOALS is een geweldige tool om dit te bewerkstelligen. Echter ik moet ook eerlijk toegeven dat het altijd lastig blijft om harde bewijzen te leveren dat verschillende breinfuncties getraind worden. Gelukkig staat de tijd niet stil en gaan technologische ontwikkelingen razendsnel. Er bestaat tegenwoordig een mogelijkheid om de breingolven live te meten in sport specifieke situaties (vergelijkbaar met de hartslagmeter).

Ons brein bestaat uit miljarden zenuwcellen die met elkaar communiceren. Deze worden ook wel Neuronen genoemd. Doormiddel van elektrische stroompjes tussen groepen neuronen zijn wij mensen in staat om te leven en dingen te doen. Deze neuronengroep zendt die signalen uit in een speciaal ritme, ook wel een golf genoemd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er zes verschillende golven bekend zijn, vernoemd naar letters uit het Griekse Alfabet. Elke golf heeft een eigen frequentie. Op een elektro-encefalografie (EEG) wordt dit in Hertz gemeten.

De hersengolven zijn altijd wisselend en er is nooit maar één hersengolf actief. Er wordt ook een mooie vergelijking gemaakt met een orkest: "De hersengolf is als een instrument dat een noot speelt". Alle noten vormen dan samen de muziek, oftewel alle hersengolven tezamen bepalen ons gedrag. Alfa golven zorgen ervoor dat alle hersenonderdelen, die niet heel belangrijk zijn op een bepaald moment, zich rustig houden: hierdoor kan iemand zich volledig concentreren. De théta golven zijn verantwoordelijk dat iemand zich kan richten op één taak. De beta golven vormen het neurologische alarmsignaal: Het zorgt ervoor dat je plotseling scherp en alert bent. Mu-golven zijn gericht op het aansturen van ons motorische systeem: Deze zorgen er dus voor dat wij in staat zijn om te bewegen. Er zijn nog twee hersengolven over die ik nog niet besproken heb. Zo heb je nog de deltagolven, die actief worden tijdens de diepe, droomloze slaap. Als laatste heb je de gamma goven, die zijn voor wetenschap nog wat mysterieus. Volgens sommige wetenschappers helpen deze golven om losse onderdelen of indrukken tot één geheel te maken.

Maar wat zegt de wetenschap over EEG en het meten in de praktijk? En is het wel realistisch om hersenfuncties te gaan meten tijdens het sporten? In 2015 is er een review geschreven door Joanne L. Park en haar collega's over EEG en Sportperformance. In deze literatuurstudie zoomt ze in op de onderzoeken die er gedaan zijn naar EEG en sport. Hierin komen enkele kritische punten naar boven. Daarnaast beschrijft ze ook enkele fantastische kansen die mobiele EEG headsets bieden:

"The application of mobile EEG for assessing sports performance clearly has the potential to revolutionize the neuroscience of sporting behavior."

Joanne L. Parka,∗, Malcolm M. Fairweatherb, David I. Donaldsona

"The development of mobile technologies allows cognitive neurosci-entists to move out of the laboratory, examining real sporting behavior in action"

Joanne L. Parka,∗, Malcolm M. Fairweatherb, David I. Donaldsona

"Moving EEG out of the lab and onto the trainingfield has the potential to not only facilitate better understand-ing of brain-behavior links, but also to produce new advances insporting practice."

Joanne L. Parka,∗, Malcolm M. Fairweatherb, David I. Donaldsona

Mijn Sportbrein hart ging een stuk sneller kloppen bij het lezen van deze teksten. Maar hoe ziet dit er nu uit in de praktijk? Na een kleine zoektocht kwam ik een TED Talk tegen van Alan Harvey over 'Your brain on music'. In deze TED Talk wil Alan Harvey het effect van muziek reallife aan het publiek laten zien. Om dit te doen heeft hij een muziekkenner uitgenodigd op het podium, deze kenner krijgt vervolgens een EEG headset op z'n hoofd. Vervolgens begint er een orkest verschillende stukken muziek te spelen, en dit gebeurt er in z'n brein…..

In het bovenstaande filmpje is te zien dat de muziekkenner een soort muts opheeft met verschillende sensoren. Deze EEG headset is tegenwoordig ook in een mobiele versie leverbaar, namelijk de EMOTIV Headsets. EMOTIV is een Amerikaans bedrijf dat deze portable EEG headsets heeft ontwikkeld. Er zijn verschillende modellen leverbaar. Elk model heeft verschillende sensoren om de breinfuncties te meten. Maar hoe werkt het dan in de Sport? Bekijk het onderstaande filmpje maar eens: 

Onderzoekers kunnen middels de EMOTIV Headset inzicht krijgen welke breingebieden actief zijn tijdens een actie in een sport specifieke situatie. Met deze gegevens kan er specifiek gekeken worden welke gebieden nu actief worden tijdens sport specifieke acties. Vervolgens kan er ook gekeken worden hoe deze gebieden optimaal getraind kunnen worden. Het voordeel van de EMOTIV headset is dat er al gedegen onderzoek naar gedaan is. Dit maakt deze headset een stuk betrouwbaarder in vergelijking met de overige EEG headsets. In combinatie met het onderzoek van Joanne L. Park en haar collega's over EEG en Sportperformance zijn er vele nieuwe kansen te beschrijven.

Sportbrein is inmiddels druk bezig met de EMOTIV Headset en de kansen die er in liggen. Heb je zelf leuke ideeën voor onderzoek met de EMOTIV headset in Sport? Neem gerust contact op, timo@sportbrein.com! Later meer over deze nieuwe ontwikkeling. 

Gloednieuwe Studie: Het Effect van Smartphone gebr...
Dit is de Impact van muziek op het SportBrein!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/