3 minutes reading time (597 words)

Wetenschappelijke studie naar het kijkvermogen bij profvoetballers (Premier League).

186

De ogen van verdedigende spelers kunnen sneller schakelen tussen ver en dichtbij. Lees in deze blog meer over deze studie.

In sport specifieke situaties en in het dagelijks leven maakt ons brein keuzes op basis van zintuigelijke input. Onze ogen spelen een cruciale rol in het verzamelen van visuele informatie. Echter in de wetenschap ontbrak er nog kennis over het kijkvermogen in relatie met bijvoorbeeld posities in voetbal. James W. Robers onderzoeker aan de John Moores University heeft met zijn collega's onderzoek gedaan naar de visuele functies van Premier League spelers.

Ze onderzochten visuele functies die als cruciaal worden beschouwd voor sportprestaties bij spelers met verschillende vaardigheidsniveaus en speelposities met behulp van het Nike SPARQ Sensory Station:

De Nike SPARQ Sensory station is grote multifunctionele TV waarop sporters verschillende oefeningen / testen doen. De testen omvatten visuele helderheid (vermogen om details op een bepaalde afstand te zien), contrastgevoeligheid (vermogen om een object tegen een achtergrond te detecteren) en de wisselsnelheid van dichtbij - veraf(vermogen om de blik en aandacht van dichtbij en veraf te veranderen). In de studie rekruteerden onderzoekers van de Liverpool John Moores University in het VK 49 mannelijke elite-spelers van een Engelse Premier League-voetbalclub, evenals 31 mannelijke spelers van gemiddeld niveau. De onderzoekers vergeleken deze gegevens vervolgens met die uit een onderzoek onder 230 gezonde niet-atletische mannen en vrouwen die hetzelfde apparaat gebruikten.

De gemiddelde visuele helderheid, contrastgevoeligheid en dichtbij-ver snelheid van de competitieve voetballers waren significant beter dan die van niet-atleten. De resultaten toonden echter aan dat er geen verschil was in visuele functie tussen de elite en gemiddelde spelers.

Interessant is dat verdedigende spelers een betere snelheid van dichtbij lieten zien dan aanvallende spelers. Volgens de onderzoekers kan deze visuele functie vooral nuttig zijn voor verdedigers die ervoor moeten zorgen dat de 'buitenspelval' niet wordt doorbroken en doorgaans snel hun aandacht, en dus hun blik, moeten wisselen tussen verschillende tegenstanders in nabije en verre locaties.

De auteurs benadrukken echter de beperkingen van het onderzoek en de noodzaak van verder onderzoek om rekening te houden met de specifieke visuele eisen van de positie van de speler en de rol van regelmatig oogonderzoek. Volgens professor Bennett: "Hoewel deze bevindingen bijdragen aan het groeiende bewijs dat een goed gezichtsvermogen belangrijk kan zijn bij voetbal, moeten toekomstige studies de precieze aard van de relatie met prestaties op het veld bepalen."

Maar hoe zullen die toekomstige studies er nu uit moeten komen te zien? Want hoe interessant is het om oogbewegingen te monitoren van spelers. Anno 2020 zijn er geweldige digitale tools beschikbaar die hierin kunnen helpen. Zo zijn er verschillende commerciële partijen die gebruik maken van VR, waar spelers terug gebracht kunnen worden in wedstrijd situaties. Er zijn nu ook gadgets beschikbaar waarbij je oogbewegingen in het veld kunt volgen en evalueren.

In de aflevering van Testing Ronaldo wordt deze eye tracking device ingezet, kijk maar: 

Ronaldo kijkt veel naar de lichaamshouding van zijn tegenstander en de vrije ruimte. Deze brillen zullen uitstekend ingezet kunnen worden in traingen. Neem bijvoorbeeld aanvallers die 1 tegen 1 spelen met een keeper, waar kijkt deze aanvaller nu specifiek naar? En wat is het resultaat? Dit zijn geweldige inzichten waar trainers individueel mee aan de slag kan. De resultaten uit het onderzoek van professor Bennett kunnen dan ook in de praktijk zichtbaar worden gemaakt.

Sportbrein verwacht hier in 2021 ook gebruik van te kunnen maken. Hier later meer over.

James W. Roberts, Anthony J. Strudwick & Simon J. Bennett (2017) Visual function of English Premier League soccer players, Science and Medicine in Football, 1:2, 178-182, DOI: 10.1080/24733938.2017.1330552

Het ‘Sturen’ van Energie en het effect op het Brei...
Het Mysterieuze Wielrenner Brein.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/