4 minutes reading time (737 words)

De 5 best gelezen blogs van Sportbrein.

183

Inmiddels zijn er al 155 blog artikelen geschreven. Gelukkig zijn er nog genoeg onderwerpen om over te schrijven. Hierbij even een korte terugblik met de vijf best gelezen blog artikelen over het brein en sport.  

De kern van Sportbrein is het lezen van wetenschappelijke kennis en dit zoveel mogelijk te delen. Vervolgens probeer ik deze kennis toe te passen in de praktijk. Dit blijft altijd een leuke uitdaging.Totaal hebben er meer dan honderdduizend mensen de blogs gelezen en dit is de top 5:

1.Lees hier hoeveel informatie een sporter oppikt tijdens een uitleg.. (Primacy, Recency Effect)

Tijdens trainingen of wedstrijden ben je als coach continue bezig om je sporter te instrueren. Vaak gebeurt dit tijdens een groepsuitleg. Dit kan tijdens een training, tactische bespreking of evaluatie. Maar wat blijft nu hangen bij de spelers en wat niet? Zo is ons brein gevoelig voor een begin en eind. Dit is ook de reden waarom wij ons veelal ook alleen de eerste en de laatste hap herinneren van een overheerlijke taart en niet de happen daar tussenin. Dit wordt ook wel de Primacy effect genoemd (Alles wat vooraan gebeurt is belangrijk). Vervolgens krijg je het Recency effect (We onthouden wat het laatste kwam beter).  

2. 7 'Brein' tips voor een bespreking rondom de wedstrijd. 

De rustbespreking is voor elke trainer weer een uitdaging, wat ga je zeggen? Hoe breng je het? Laat ik voorop stellen dat elke situatie weer anders is. Los van tactische aspect filtert ons brein op verschillende manieren de informatie die de trainer zegt. Vanuit de wetenschap zijn hierover verschillende theorieën geschreven. In deze blog verschillende  inzichten met daarbij een praktisch voorbeeld.  

3. +- 2500 Verschillende gedachten per Wedstrijd. Een Monsterblog.. 

Elke week lees ik weer fantastische analyses van kenners over verschillende voetbalwedstrijden. Elk detail wordt uitgelicht en verklaard. Trainers en coaches zijn wekelijks bezig om deze details te verbeteren. Echter dit geeft nog geen garantie voor succes en is misschien ook wel de charme van de sport (Onvoorspelbaarheid). Na mijn ACT cursus, ben ik meer boeken gaan lezen over gedachtes en hoe deze ons beïnvloeden. Om even Van Gaal te citeren: 'Een pass van A naar B is niet alleen die pass, een technische uitvoering, maar daar zit een heel mens achter. Dat mens wordt beïnvloed door de geest.' De geest zal hier verder belicht worden in de vorm van gedachtes en vervolgens de keuze. En wat gebeurt er nu in momenten van Chaos? Iets wat voetbal nu eenmaal is..  

4. Spelprincipes, dit gebeurt er in het Sportbrein (Framing).. 

Het coachen / trainen van sporters is in mijn optiek het leukste wat er is. Vooral de taal die bij het coachen wordt gebruikt houdt me veel bezig. Gedurende de KNVB opleiding krijg je te maken met voetbalhandelingen (Aannemen, passen, schieten, keuzes etc) die ingericht zijn om voetballers concrete handvaten te geven. Echter in de afgelopen jaren zijn er verschillende termen bijgekomen zoals 'spelprincipes' of 'halfspaces'. Maar hoe worden deze woorden nu geïnterpreteerd door ons brein? een aantal weken geleden heb ik het gehad over de Relation Frame Theory. In deze blog meer over de woorden die we vaak gebruiken als coach oftewel framing!  

5. Mindsetprincipes, een aanvulling? 

In de opbouw overtal Creëren, Restverdediging, As dicht houden en de bal richting de zijkant pressen zijn enkele voorbeelden van Spelprincipes die trainers gebruiken tijdens wedstrijden en trainingen. Deze basisprincipes worden vaak gecategoriseerd in Aanval, verdedigen, Omschakelen naar aanval en Omschakelen naar verdedigen. Middels posters of in voorbesprekingen komen deze principes veelvuldig terug. Maar missen we dan geen categorie? Namelijk mindsetprincipes? Dus met welke mindset ga je de wedstrijd in? En wat doe je als het lastiger wordt? Welke basis instructies hanteren we dan? Onze gedachtewereld en keuzes in het veld bestaan natuurlijk niet alleen uit het reageren op externe prikkels. Er zijn intenties, doelen en mindset die hier vaak de basis van vormen.

Van de 155 blog artikelen zijn dit de meest gelezen blogs. Het bloggen blijft een belangrijk onderdeel van Sportbrein. Mocht je een leuk onderwerp weten voor een blog? Of wil je keer een gastblog publiceren? Dit kan allemaal. Mail deze dan naar timo@sportbrein.com.

De rol van Intelligentie en groeipotentieel
De Theorie van Kleurtjes in Trainingen + APP.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/